POČINJE NAPLATA ULAZNICA TURISTIMA: Karta za Veneciju tri evra, sledeće godine mnogo skuplje

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2019, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE NAPLATA ULAZNICA TURISTIMA: Karta za Veneciju tri evra, sledeće godine mnogo skuplje

Gradske vlasti Venecije izglasale su naplaćivanje ulaznica za jednodnevne turiste kako bi od tog novca pokrile troškove za čišćenje istorijskog centra grada u laguni.

Veneciju godišnje poseti oko 25 miliona ljudi i gradski čelnici ističu da se ovim potezom stvara presedan koji će pomno pratiti ostale popularne turističke destinacije. Od 25 miliona turista godišnje, njih oko 14  miliona u Veneciju dođe na jedan dan i ne plaća boravišnu taksu. Mnogi od njih sa sobom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nose svoju hranu i od njih lokalni preduzetnici imaju malo koristi.

Odbornici su odlučili da će turisti koji u Veneciju, koja je na listi UNESCO, dođu samo na jedan dan plaćati ulaznicu od tri evra. Cena će se do početka 20120. povećavati i iznositi između šest i 10 evra zavisno od da li je u pitanju glavna sezona, predsezona ili postsezona. Izuzeti će biti turisti koji odsedaju u lokalnim hotelima i koji plaćaju boravišnu taksu i deca mlađa od šest godina.

- Ovo je jedinstveno u svetu. Ovo je prvi put da se neko usudio da uradi ovako nešto da bi se grad održavao. Drugi nas gradovi pažljivo posmatraju. Mi smo preteče - rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro.

Brunjaro je objasnio da grad samo na čišćenje i održavanje istorijskog centra godišnje troši 30 miliona evra više od ostalih sličnih gradova, a da je broj stanovnika koji podmiruju račun pao sa 175.000 poale Drugog svjetskog rata na sadašnjih 50.000.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.