POBEDA ČOVEKA NAD PRIRODOM: Radovi na najdužem železničkom tunelu na svetu privode se kraju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBEDA ČOVEKA NAD PRIRODOM: Radovi na najdužem železničkom tunelu na svetu privode se kraju (VIDEO)

Ovi radovi ostavili su za sobom takve količine kamena, da bi se njima mogao napuniti voz čiji bi se vagoni protezali od Ciriha do Čikaga, u dužini od preko 7.000 kilometara.

Radovi na hiljadama metara dugačkoj brzoj pruzi ispod švajcarskih Alpa su pri kraju, a u samom središtu ove deonice nalazi se najduži železnički tunel na svetu - "Gothard" tunel.

Sve vezano za ovaj projekat vredan 11.3 milijarde dolara je u velikim brojkama.

Počevši od položaja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kojem se radovi obavljaju, dubine od 2.500 metara ispod vrhova Alpa, preko 2.500 angažovanih radnika zaduženih da prokrčuju put kroz 30 miliona tona granita, pa do plana da postave blizu 400 kilometara pruge i još nekoliko stotina kilometara električnih instalacija, signalizacije i komunikacijskih sistema.

Gotthard tunnel: World's longest and deepest rail tunnel opens in Switzerland - BBC Newshttps://t.co/NC0s4Vt6MN

— ForgetSomething (@SomethingForget) February 20, 2020

S rasporedom manjih tunela, koji povezuju dva glavna paralelna tunela na svakih 325 metara, ukupna mreža tunela premašuje 150 kilometara.

Iskopavanje dva tunela dužine od po 56 kilometara završeno je tokom 2011. godine, uz pomoć mašina za probijanje tunela.

Gotthard Tunnel. Now that is a long project! #PMOT #projectmanagementhttps://t.co/OdnUhWcMHP pic.twitter.com/dw4psXTG0F

— 🔔 AbleSim 🔔 - Andrew Bell (@AbleSim) February 20, 2020

Dodatnih 8 miliona tona kamena iskopano je za potrebe izgradnje baznog tunela.

Unutar ovih tunela nalaze se dve multifunkcionalne stanice koje omogućavaju vozovima da prelaze iz jednog tunela u drugi, za potrebe održavanja ili tokom hitnih slučajeva.

Jedan od njih je trebalo postati najdublja podzemna železnička stanica na svetu, pod nazivom "Porta Alpina", s liftovima koji se spuštaju do dubine od blizu 800 metara, povezujući platforme stanice sa selima na površini, ali je plan odbačen kao neekonomičan tokom 2012. godine.

S druge strane, najduži železnički tunel na svetu "Gotthard", koji je otvoren 2016. godine, samo je deo čitave priče.

Prvi predlog za izgradnju železničke linije kroz Alpe datira iz 1947. godine, a ova pruga bila je i predmet nacionalnog referenduma tokom 1992. godine, na kojem je predlog podržan, a prvi radovi u test fazi počeli su sledeće godine.

U 2020. godini, završni deo slagalice, kraći, ali jednako važan "Caneri" tunel u blizini Lugana, konačno će ugledati prve vozove. Ovaj 15 kilometara dugačak tunel zaobilazi planinsku deonicu na najfrekventnijoj ruti od severa ka jugu, koja povezuje ekonomski moćne zemlje severne Evrope sa severnom Italijom.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.