PO KRATKOM POSTUPKU: Južna Koreja tvrdi da je Kim Džong-un naredio egzekucije, u cilju odbrane od korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020, 13:00

"PO KRATKOM POSTUPKU": Južna Koreja tvrdi da je Kim Džong-un naredio egzekucije, u cilju odbrane od korone

Vlasti su zbog pandemije u junu zatvorile granicu sa Kinom, što je zadalo težak udarac ekonomiji

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un naredio je egzekuciju najmanje dve osobe, a zabranio je i ribarenje na moru i stavio u karantin prestonicu Pjongjang u sklopu napora da zemlju sačuva od pandemije i njenih štetnih uticaja na ekonomiju, saopštila je pred parlamentom južnokorejska obaveštajna služba.

Vlada Severne Koreje je takođe naredila diplomatama u inostranstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da isprovociraju SAD usled zabrinutosti zbog mogućeg novog pristupa zemlji koji bi mogao da zauzme Džo Bajden.

Iz južnokorejske obaveštajne službe navode da su vlasti Severne Koreje prošlog meseca naredile egzekuciju osobe iz menjačnice koju su smatrale odgovornom za pad deviznog kursa.

Isti izvor takođe navodi da su vlasti Severne Koreje u avgustu naredile egzekuciju visokog zvaničnika, zbog kršenja vladinih restrikcija na robu kupljenu u inostranstvu.

Izvor nije naveo o kojim je osobama tačno reč.

Severna Koreja je takođe zabranila ribarenje na moru i proizvodnju soli kako bi sprečila da virus dospe u morsku vodu, saopštila je južnokorejska obaveštajna služba.

Pjongjang i provincija Janggando na severu zemlje stavljene su u karantin usled zabrinutosti zbog korona virusa. Ranije u toku ovog meseca vlasti su stavile u karantin druge oblasti u zemlji u koje je unesena nedozvoljena roba.

Vlasti Severne Koreje tvrde da u zemlji nije zabeležen nijedan slučaj kovida-19, a ovu tvrdnju doveli su u pitanje mnogi strani eksperti.

North Korea’s Kim vents fury as pressure mounts over virus and economy - Under pressure from the coronavirus pandemic and an ailing economy, Kim is responding with fury, sanctioning at least two executions in the past three months https://t.co/pku0ac7rBq

— Matt Willemsen (@mattotcha) November 27, 2020

Izbijanje velike epidemije korona virusa u Severnoj Koreji moglo bi da ima strašne posledice zbog stanja zdravstvenog sektora u zemlji usled njene izolovanosti i hroničnog nedostatka medicinskih sredstava.

Vlasti su zbog pandemije u junu zatvorile granicu sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Severne Koreje, što je zadalo težak udarac ekonomiji.

Zemlja se nalazi pod sankcijama SAD, a vlasti se i dalje nisu oglasile povodom Bajdenove pobede.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.