PLUĆA PLANETE GORE: VATRENI OGANJ PROŽDIRE AMAZONSKE ŠUME, ekstremisti krive Bolsonara (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Avg.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLUĆA PLANETE GORE: VATRENI OGANJ PROŽDIRE AMAZONSKE ŠUME, ekstremisti krive Bolsonara (FOTO/VIDEO)

Za samo nekoliko dana u Brazilu je izbilo 9.507 novih šumskih požara, što izaziva brigu da će biti uništen veliki deo šumskog fonda, sa nesagledivim posledicama po životnu sredinu.

Požari koji divljaju Amazonom toliko su se raširili da je nedavno mrak prekrio najveći brazilski grad, Sao Paulo.

U Brazilu je ove godine izbilo više od 70.000 požara, što je 83 odsto više u poređenju sa prošlom godinom, saopštio je INPE istraživački centar.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razliku od požara u Sibiru i na Aljasci izazvanih globalnim zagrevanjem, u Brazilu je direktan uzrok čovek.

U Amazoniji je proglašeno vanredno stanje, a konzervatori su optužili predsednika Bolsonara da je podstakao drvoseče i farmere da krče šumu i time uzrokovao sadašnje katastrofalno stanje.

Gigantski oblak dima koji su vetrovi doneli iz 2.700 km udaljenih brazilskih država Amazonas i Rondonija na nekoliko sati je zaklonio nebo iznad Sao Paula.

Pored direktnog uticaja čoveka, požari širom sveta su posledica nezapamćeno visokih temperatura, katastrofalnih suša i ubrzane deforestacije.

Situacija u Amazonu je nepogrešiv pokazatelj koliko radikalno je čovek promenio planetu.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: OAZE HLADOVINE: Vreli talas zapljusnuo je Srbiju, ali na ovim mestima možete pronaći OSVEŽENJE (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.