Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2018, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS i Privredni apelacioni sud potpisali sporazum o unapređenju medijacijeza

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredni apelacioni sud potpisali su danas Sporazum o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi.

Predsednik PKS Marko Č

adež rekao je, posle potpisivanja sporazuma u PKS, da se privredni sporovi brže, efikasnije i jeftinije mogu rešiti medijacijom.

On je ocenio da se u Srbiji za privredne sporove nedovoljno koriste vansudska poravnanja.

"Želimo da privredu poštedimo skupih i dugih privrednih sporova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i omogućimo da se sudovi bave parničnim postupcima", rekao je Čadež.

Dodao je da se na taj način popravlja i poslovno okruženje.On je rekao da Srbija može da koristi uspešan italijanski model rešavanja sporova medijacijom.

"U Italiji je 105 komora rešilo oko 90.000 privrednih sporova, prosečne vrednosti 120.000 evra, postupak je u najvećem broju slučajeva trajao šest dana, a privreda je uštedela oko 123 miliona evra", rekao je Čadež.

PKS i Privredni apelacioni sud informisaće, kako je rekao, privrednike o mogućnostima i prednostima medijacije, a prvi info pult biće otvoren u Privrednom sudu u Beogradu, a kasnije i u drugim sudovima.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da je unapređen pravni okvir za rešavanje sporova medijacijom, što bi moglo da poveća njenu primenu u praksi.

"Prošle godine medijacijom je rešeno samo 619 sporova, a cilj je da se uravnoteži broj sporova rešenih na taj način i na sudu, ali ta ravnoteža nije ni približno postignura jer se na sudu vodi 25.000 parničnih postupaka", rekla je Kuburović.

Dodala je da je obučeno 700 medijatora, a da je "medijacija važna jer štedi resurse sudstvu".

Ona je najavila i aktiviranje arbitraže, kao načina vansudskog poravnanja.

Predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina rekla je da je prošle godine u sudovima bilo oko 159.000 predmeta o privrednim sporovima i da je rešeno oko 104.000 ali da je ostalo nerešeno skoro 55.000.

Ona je rekla da su sudije u proseku rešile 61 predmet u prvom stepenu i 35 u drugom stepenu.

"Nadamo se da će arbitraža i medijacija doprineti efikasnijem pravosuđu 'jer dug put do pravde nije pravda'", rekla je Obućina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.