PETOČLANA PORODICA OSTALA NA ULICI: Ceo život sve radimo po propisima, a onda smo tuđom greškom postali beskućnici!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 07:04

PETOČLANA PORODICA OSTALA NA ULICI: "Ceo život sve radimo po propisima, a onda smo tuđom greškom postali beskućnici!"

Od srećne porodice stigli su do beskućnika...

Zamislite da čitavog života revnosno i savesno obavljate svoj posao, rodite troje dece, i taman kada ste mislili da ste sve obezbedili, ostanete bez krova nad glavom i to ne svojom, već greškom birokratije. I dok pokušavate da zamislite ovaj horor, supružnici koji imaju troje dece, žive ga već neko vreme, a uz sve to, za vratom im stoji i socijalna služba koja preti da će im oduzeti najmlađeg sina, pošto trenutno žive >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u automobilu.

Šon i Hejli Kotins, oboje stari po 43 godine iz Golden Grina, u Velikoj Britaniji, ostali su beskućnici nakon birokratske zavrzlame. Naime, oni su bili uslovljeni od strane lokalne zajednice da plaćaju rentu za svoj ranč u visini od 1.400 funti, iako su na samom početku rekli da oni taj iznos neće moći da plaćaju.

Kreditni rejting porodice Kotins dodatno je pogođen nakon što im je uručen nalog za oslobađanje duga i pojedinačni dobrovoljni aranžman - oblik sporazuma o povraćaju.

Kada su se za pomoć obratili lokalnoj samoupravi, kažu da im je rečeno da su "samovoljno ostali bez doma" dobrovoljnim napuštanjem imanja.

- Čitav život radim sve kako treba, ustajem i idem na posao i sad nemam kako da to i dokažem. Ne pokušavamo da zloupotrebimo sistem - rekao je glava porodice Šon u razgovoru za britanske medije.

Iako su starija deca para mogla da podignu zajam za svoja imanja, njihov 16-godišnji sin ostao je s njima živeći između automobila gde je bio sa roditeljima i kuće prijatelja.

Vlasti su tada zapretile da će tinejdžera Elija oduzeti i zbrinuti ako ne uspeju da pronađu kuću, pa je on morao da se preseli kod svoje starije braće i sestara.

Stres zbog razdvajanja naneo mu je velike psihičke probleme, u tolikoj meri da je razvio Belovu paralizu, rekli su roditelji.

- Praktično mu je loše svako jutro koje ne provede sa nama - rekao je Šon, koji je trenutnu u privremenom smeštaju sa suprugom u motelu, nakon što se ona razbolela.

Kako je rekla ona, strahuju da će se posle njenog oporavka, ponovo naći na ulici kao beskućnici.

- Osećamo se bezvredno, samo želimo da smo negde gde možemo da kuvamo, peremo i spavamo. Ovde nas drže samo naša deca - ispričala je ona.

U čitavu zbrku, uključila se i crkva sa namerom da pomogne, te i lokalni parohijani. Naime, velečasni Tim Saiet iz crkve Svetog Jovana pokrenuo je apel zajednici da im obezbede smeštaj, kada je negde oko Božića čuo za njihovu priču, kao i to da su čitav "lokdaun" proveli u kolima.

Zajednica je tada prikupila više od 2000 funti, što je značilo da su Božić mogli da provedu sa svojim najmlađim sinom. Velečasni je u njihovo ime kontaktirao veće, Citizen's Advice i lokalnog poslanika Toma Tugendhata, ali mu je rečeno da ne mogu ništa da učine.

- Mogu da razumem da oni imaju zakone, ali ponekad mora da prevlada zdrav razum. Ako smestite određene ljude u smeštaj, morate da uključite njihovu sposobnost da sami sebi priušte da tamo žive, uz beneficije koje dobijaju, a ako beneficije ovo ne pokrivaju, blagoslov počinje da postaje prokletstvo - rekao je on tom prilikom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.