Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PDP predlaže trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate

BANJALUKA - Partija demokratskog progresa /PDP/ predložila je, umjesto simboličnog rasta zarada u Republici Srpskoj, trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate, odnosno smanjenje dijela bruto plate koji ubire država.

Iz PDP-a je saopšteno da su sadašnja poreska davanja za plate previsoka i to čini radnu snagu velikim teretom za poslodavce i ujedno motiviše rad u sivoj zoni.

"Cilj je opterećenje na rad smanjiti na 50 odsto od neto plate koliko je iznosila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kada je Vladu vodio PDP, sa sadašnjih iznad 60 odsto od neto plate, te dugoročno raditi na daljem smanjivanju poreskog klina koji bi privredu učinio konkurentnijom i onom koja privlači, a ne odbija investitore", istakli su u PDP-u.

U ovoj stranci ističu da podržavaju inicijativu da budu povećane plate u privatnom i javnom sektoru Republike Srpske, ali ocjenjuje da je najavljeni rast od 23 do 35 KM simboličan, da nije zasnovan na realnoj osnovi, niti je rezultat značajnije privredne aktivnosti.

Iz PDP-a navode da ovo povećanje plata, koje najavljuje Vlada Republike Srpske, neće za efekat imati usporavanje odlaska radnika u inostranstvo niti će vidno poboljšati životni standard građana.

"Kratkotrajno i prividno poboljšanje standarda koje traje koliko i predizborna trka je pogrešno i svaka odgovorna vlast bi trebalo da svojim građanima omogući preduslove za trajno povećanje primanja", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.