PATRIJARH KIRIL: Ugrožavanje Aja Sofije je pretnja za celu hrišćansku civilizaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020, 11:45

PATRIJARH KIRIL: Ugrožavanje Aja Sofije je pretnja za celu hrišćansku civilizaciju

Poglavar RPC je istakao da Aja Sofija, izgrađena u šestom velu u čast Hrista Spasitelja, mnogo znači za pravoslavlje i ima poseban značaj za Rusku pravoslavnu crkvu

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da ugrožavanje Aja Sofije predstavlja ugrožavanje hrišćanske civilizacije, a samim tim i ruske duhovnosti i istorije.

- Aja Sofija je do današnjeg dana za svakog pravoslavnog Rusa velika hrišćanska svetinja. Dužnost svake civilizovane države >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da održava ravnotežu: da pomiri protivrečnosti u društvu, a ne da ih zaoštrava, da doprinosi ujedinjavanju ljudi, a ne podelama - rekao je patrijarh.

On je apelovao na vlasti Turske da ostave Aja Sofiji status muzeja.

- Uzdam se u razboritost rukovodstva Turske. Očuvanje sadašnjeg, neutralnog statusa Svete Sofije, jednog od najvećih remek-dela hrišćanske kulture, hrama-simbola za milione hrišćana širom sveta, doprineće razvoju odnosa između naroda Rusije i Turske, učvršćivanju međuverskog mira i harmonije - navodi se u saopštenju patrijarha Kirila.

.

- Izaslanici velikog kneza Vladimira, prešavši prag tog hrama, bili su očarani njegovom nebeskom lepotom. Čuvši njihovu priču, Vladimir se pokrstio i pokrstio je rusku zemlju - rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je priznao da su kroz istoriju odnosi između ruske zemlje i Carigrada bili različiti, nekad i prilično komplikovani, ali "ruski narod je, kako ranije, tako i sada primao sa gorčinom i negodovanjem svaki pokušaj da se ponizi ili pogazi hiljadugodišnje duhovno nasleđe Carigradske crkve", poručio je patrijarh.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.