PARLER UZVRAĆA UDARAC: Popularna društvena mreža, utočište Trampovih pristalica, ponovo dostupna?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 20:23

PARLER UZVRAĆA UDARAC: Popularna društvena mreža, utočište Trampovih pristalica, ponovo dostupna?

U ponedeljak je Parlerov veb sajt ponovo bio dostupan

Parler, veb sajt i aplikacija za društvene medije popularna kod američke krajnje desnice, delimično se vratila na mrežu uz pomoć tehnološke kompanije u ruskom vlasništvu.

Parler je nestao sa interneta kada su ga odbacila hosting kompanija Amazon Inc i drugi partneri zbog lošeg moderiranja nakon što su njegovi korisnici pozvali na nasilje i objavili video snimke koji slave napad na američki Kapitol 6. januara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
U ponedeljak je Parlerov veb sajt ponovo bio dostupan, mada samo uz poruku izvršnog direktora da je radio na obnavljanju funkcionalnosti.

Ako veb sajt ponovo postane dostupan, korisnici Parlera mogli bi da vide i postavljaju komentare. Većina korisnika preferira aplikaciju, koja je i dalje zabranjena u službenim iTunes i Google Play prodavnici.

Generalni direktor Parlera John Matze i predstavnici DDoS-Guarda nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Matze je prošle srede rekao da su u pregovorima sa više kompanija, ali je odbio da precizira sa kojima.

DDoS-Guard je radio sa drugim rasističkim, desničarskim i zavereničkim stranicama koje su masovne ubice koristile za deljenje poruka, uključujući 8kun. Takođe je podržao veb sajtove ruske vlade.

Na veb sajtu DDoS-Guard navedena je adresa u Škotskoj pod imenom kompanije Cognitive Cloud LP,  koja je u vlasništvu dvojice muškaraca u Rostovu na Donu u Rusiji, rekao je Guilmette. Jedan od njih nedavno je za Guardian rekao da nije upoznat sa svim sadržajima koje kompanija omogućava.

Kritičari Parlera rekli su da je potencijalni bezbednosni rizik za nju zavisnost od ruske kompanije, a da zbog toga posebno čudi što je taj sajt popularan među američkim desničarima.

Ruska propaganda poticala je političke podele u Sjedinjenim Državama, podržavajući odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa i pojačavajući lažne narative o prevarama na izborima, ali i proteste protiv policijske brutalnosti.

Parler, koji je otkrio da ima preko 12 miliona korisnika, tužio je Amazon prošlog ponedeljka nakon što su gigant e-trgovine i dobavljač usluga u oblaku prekinuli uslugu, navodeći kao razlog loše moderiranje poziva na nasilje.

U ažuriranju objavljenom u ponedeljak, Parler.com povezan je sa intervjuom za Fok Nevs u kojem je Matze rekao da je "uveren" da će se Parler postati ponovo dostupan krajem januara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.