PAPA FRANJA PREDLOŽIO VELIKOG DRŽAVNIKA ZA SVECA: Čoveka koji se borio protiv nacista, a onda učinio što mnogi vekovima nisu uspeli

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2021, 21:11

PAPA FRANJA PREDLOŽIO VELIKOG DRŽAVNIKA ZA SVECA: Čoveka koji se borio protiv nacista, a onda učinio što mnogi vekovima nisu uspeli

Bio je dosledan i odlučan da svoju viziju sprovede u delo

Papa Franja je predložio Roberta Šumana, francuskog državnika i jednog od osnivača moderne Evrope, za sveca.

Ovaj predlog je i priznanje pape Franje Šumanu i jedna od ranih faza u dugom procesu koji vodi ka kanonizaciji ovog francuskog političara za koju se već više decenija zalaže francuski katolički Institut Sveti Benoa, prenosi Rojters.

U saopštenju Vatikana se navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je papa odobrio dekret kojim priznaje herojska dela Šumana koji je preminuo 1963. godine. Bio je francuski premijer i ministar spoljnih poslova neposredno nakon Drugog svetskog rata i imao je ulogu u osnivanju NATO-a.

Tokom 1950. godine predložen je "Šumanov plan" za ugalj i čelik koji je prerastao u Evropsku ekonomsku zajednicu 1957. godine, a potom i u EU 1993. godine. Šuman je rođen u Luksembrugu, ali je političku karijeru gradio u Francuskoj.

Bio je poslanik demohrišćana u francuskom parlamentu od 1919. godine, a nemački Gestapo ga je uhapsio 1940. godine nakon okupacije Francuske.

Šuman je uspeo da pobegne iz nacističkog zatvora 1942. godine kada se priključio francuskom Pokretu otpora, a posle Drugog svetskog rata bio je na funkcijama ministra spoljnih poslova, finansija i pravde, a od novembra 1947. do septembra 1948. godine bio je na čelu francuske vlade.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.