PAO NAJBOGATIJI NARKO BOS NA SVETU: Kineski El Čapo za noć trošio 66 miliona dolara (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 11:44

"PAO" NAJBOGATIJI NARKO BOS NA SVETU: Kineski "El Čapo" za noć trošio 66 miliona dolara (FOTO/VIDEO)

Holandska policija uhapsila šefa jedne od najvećih narko-bandi sveta

Holandska policija uhapsila je šefa jedne od najvećih svetskih narko-bandi. Smatra se da je Si Če Lop, kanadski državljanin rođen u Kini, vođa organizacije koja dominira na ilegalnom tržištu droga u Aziji vrednom 70 milijardi dolara.

Za njim je izdata poternica u Australiji, u kojoj stoji da je on jedan od najtraženijih begunaca na svetu. Če Lopa je policija zadržala na amsterdramskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aerodromu Šipol, a Australija će verovatno uskoro da zatraži njegovo izručenje.

Australijska savezna policija (AFP) veruje da je "Firma", poznata i kao Sin Gor, odgovorna za do 70 odsto svih ilegalnih droga koje pristižu u zemlju pa 56-godišnjaka zbog toga upoređuje s meksičkim narkobosom El Čapom.

AFP je navodno pratio Če Lopa više od deset godina pre nego što je uhapšen u petak dok se spremao da se ukrca na let za Kanadu. U policijskom saopštenju se navodi da je poternica izdata 2019. godine, a policija u Holandiji postupila je po obaveštenju Interpola.

Rojters je 2019. objavio posebnu reportažu o Če Lopu, opisujući ga kao "najtraženijeg čoveka u Aziji". Citirao je procene UN-a prema kojima su prihodi "Firme" u 2018. godini samo od prodaje metamfetamina iznosili oko 17 milijardi dolara.

Netherlands Police have arrested one of world's most wanted fugitives, Tse Chi Lop, alleged head of one of biggest drugs gangs in the world, on a warrant issued by Australia. He is said to be head of The Company, that dominates $70bn illegal #drugs market in Asia. #MIG #ElChapo pic.twitter.com/rkC6wgMrhZ

— MEDIA INDIA GROUP (@mediaindiagroup) January 24, 2021

Policija smatra da se Si Če Lop poslednjih godina selio između Makaa, Hong Konga i Tajvana. Pre toga je proveo devet godina u zatvoru nakon što je uhapšen zbog trgovine drogom u SAD-u 1990-ih.

Često su ga štitili tajlandski kikbokseri, a navodno je u jednoj noći u kasinu u Makau jednom prilikom izgubio 66 miliona dolara, navodi DW.

Australijski mediji opisali su njegovo hapšenje kao "najvažnije" hapšenje savezne policije u poslednjih dvadeset godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.