PALESTINCI DANAS OBELEŽAVAJU VEOMA TUŽNU GODIŠNJICU: Šta se to dogodilo 15. maja daleke 1948. godine?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 21:00

PALESTINCI DANAS OBELEŽAVAJU VEOMA TUŽNU GODIŠNJICU: Šta se to dogodilo 15. maja daleke 1948. godine?

Taj dan stalno proživljavaju sve ove decenije

Situacija na izraelsko-gazanskoj granici znatno se pogoršala proteklih dana. Od početka sukoba, od subote ujutru, iz Gaze je na izraelsku teritoriju lansirano više od 2.200 raketa, a Izraelske odbrambene snage uzvratile su stotinama udara na ciljeve Hamasa u enklavi.

Palestinci obeležavaju "Dan Nakbe", protestujući u Nazaretu i Šeik Džari u istočnom Jerusalimu.

Oko 700.000 palestinskih Arapa pobeglo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili je proterano iz svojih domova tokomm Palestinskog rata 1947-1949, prvog rata u okviru izraelsko-palestinskog i arapsko-jevrejskog sukoba.

Britanska imperija je odustala od mandata nad Palestinom tokom ovog rata. Palestinci obeležavaju događaje iz 1948. godine 15. maja, datum je Palestinaca poznat kao "Dan Nakbe", tj. "Dan katastrofe", kada se dogodio veliki egzodus Arapa iz Palestine.

Oni su napustili svoju zemlju i uputili se kao izbeglice ka Siriji, Jordanu, Egiptu, Libanu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.