PAKISTANSKA AGENCIJA OBJAVILA DETALJE ISTRAGE O PADU AVIONA: Pilot ignorisao uputstva kontrole leta

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020, 01:03

PAKISTANSKA AGENCIJA OBJAVILA DETALJE ISTRAGE O PADU AVIONA: Pilot ignorisao uputstva kontrole leta

Primećeno je da je avion bio previsoko za prilaz pisti na 100 kilometara istočno od Karačija, ali pilot je bio uveren da je spuštanje odgovarajuće.

Pakistanska agencija za vazduhoplovstvo objavila je da je pilot putničkog aviona kompanije Pakistan International Airlines (PIA), koji se srušio u stambenu četvrt Karačija prošlog meseca, zanemario uputstva za sletanje kontrole leta, rekao je portparol te kompanije.

Avion Erbas A320 na letu iz Lahorea za Karači >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << srušio se 22. maja pri pokušaju sletanja nakon što su piloti prijavili da su im otkazala oba motora. U avionu je poginulo 97 ljudi, a dvoje je preživelo, dok je na tlu poginula najmanje jedna osoba.

Prvi izveštaji ukazivali su na to da je avion oštetio motore na uzletno-sletnoj stazi pri prvom pokušaju setanja kada je, kako izgleda, prestrmo i prebrzo prišao stazi. U pismu poslatom PIA-i pakistanska Agencija za civilno vazduhoplovstvo je rekla da je kontrolor leta dva puta pilotu rekao da prekine sletanje, ali on to nije poslušao.

Prilikom sletanja brzina aviona bila je iznad dopuštene za tu stazu, rekao je kontrolor. Avion se potom digao sa staze i srušio na četvrt Model Koloni, stoji u pismu.

#Pakistan | Pilot Blamed for #PK8303 Plane Crashhttps://t.co/Ruj5fwi7oK#Lahore #Karachi pic.twitter.com/ckfz3AkWAo

— Alghadeer English (@alghadeertv_eng) June 3, 2020

- Da, primili smo pismo - potvrdio je agenciji Rojters šef komunikacija PIA-e Abdulah Hafez Kan, no nije želeo da komentariše pojedinosti.

Primećeno je da je avion bio previsoko za prilaz pisti na 100 kilometara istočno od Karačija, ali pilot je bio uveren da je spuštanje odgovarajuće, kaže se u pismu. Pilot je dva puta upozoren.

Pakistanski ministar za avion Gulam Sarvar Kan je rekao da će prvi izveštaj o nesreći biti predstavljen parlamentu 22. juna.

#Pakistan’s aviation minister said that an initial report on the plane crash will be presented to parliament on June 22 https://t.co/iACTWgHE2e

— Arab News (@arabnews) June 3, 2020

Stručnjaci za sigurnost u vazduhoplovstvu kažu da nesreće obično imaju više uzroka te da je prerano za utvrđivanje razloga ove nesreće, najteže u Pakistanu od 2012. godine.

- Avion je prvo udario u telekomunikacijski toranj i zatim pao preko kuća - rekao je jedan od svedoka nesreće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.