Ovogodišnji rod kupusa obećava!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovogodišnji rod kupusa obećava!

Meštani Glogonja kod Pančeva poznati su po povrtarstvu. Trenutno je aktuelno sečenje kupusa, a Glogonjci kažu da je rod dobar pa očekuju i zaradu.

Povrtari iz Glogonja počeli su sa sečom kupusa. Ranije sorte već su stigle, dok će pojedini sačekati još desetak dana. Ove godine pod kupusom je u tom mestu oko 100 ha, godina je bila takva da je bilo potrebno mnogo zalivanja, prskanja protiv plamenjače i crva ali je rod dobar.

"Gledao sam da uradim što bolje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ovo su malo ranije sorte, vegetacija je 75 dana. Imam dve sorte ekskalibur i potomak, one su najbliže futoškom kupusu, imaju tanak list i brzo i lako se kisele", kaže Branislav Mladenović iz Glogonja.

"Ko nije zalivao, taj nema ni da seče, takva je godina. Među prvima sam počeo da radim, kupus nije veliki, ali ima težinu", objašnjava Milan Jaćimovski

Većina povrtara u Glogonju sadi krompir i kupus, od krompira pokrivaju troškove, a od kupusa ostaje zarada i to je računica kojom se godinama vode. Trenutno je cena tog povrća od 20 do 30 dinara.

"Kao drugi usev ,može da se kaže da je zarada od njega solidna. Pre njega sam na istom mestu imao krompir a sada imam oko 6.000 korena kupusa toliko mogu da prodam tako da, pošto je drugi usev, ostaje čista zarada", kaže Branislav Mladenović.

"Ako je cena kao što je sada, može da se zaradi baš lepo. Na 1ha sa ovim rodom zarada će biti oko 1,5 milion dinara, oko 12.000 evra i neka su troškovi 2.000 evra, može da se zaradi baš lepo", kaže Saša Milosavljević.

Glogonjanci kupus prodaju uglavnom na pijacama u Beogradu i Pančevu, imaju i stalne kupce na veliko, pa za plasman nisu zabrinuti, a po kvalitetu su odavno poznati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.