Izvor: NaDlanu.com, 04.Apr.2015, 17:07 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ovo su namirnice koje ni u ludilu ne smete stavljati u frižider
U slučaju da niste znali, neke je namirnice loše držati u frižideru već ih treba čuvati na sobnoj temperaturi:
Ljuti umaci
Verovali ili ne, ljuti umaci mogu da traju u vašem špajzu do tri godine.
Krompir
Hladnije temperature negativno utiču na ukus krompira, čuvajte ih u špajzu i to u papirnim vrećicama, plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utiče na brzo propadanje krompira. Većina sorti krompira trebala >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << bi da traje tri nedelje, ako je krompir ispravno sačuvan(suvo, tamno mesto).
Hleb
Hleb ostavljen u frižideru brzo će se osušiti. Umesto toga, ono što nameravate da pojedete u roku od četiri dana, držite na sobnoj temperaturi zamotano u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji, a ostatak zamrznite.
Crni luk
Luk je najbolje držati u originalnoj mrežastoj vrećici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju vazduha, na sobnoj temperaturi. No, držite ih dalje od krompira koji ispušta vlagu i gasove koji mogu negativno uticati na luk te izazvati truljenje.
Beli luk
Ostaće u dobrom stanju i do dva meseca ako ga držite u špajzu, na sobnoj temperaturi. Držite ga u nečemu što omogućava protok vazduha.
Paradajz
U frižideru mogu dobiti bledu boju, držite ih stoga na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim vrećicama. Da biste ubrzali dozrevanje, ako je potrebno, držite ih u papirnoj kesi. Kad su taman zreli mogu trajati oko tri dana.
Kafa
Frižider stvara kondenzaciju što može uticati na ukus mlevene kafe i kafe u zrnu. Kafu je najbolje držati u hermetički zatvorenoj limenoj posudi u ostavi.
Zimske tikvice
Razne sorte zimskih tikvica trajaće vam oko mesec dana ili više ako ih čuvate na sobnoj temperaturi u ostavi.
Citrusno voće
Njega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili pomorandže u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i biće manje sočni i ukusni.
Sveže začinsko bilje
Začinsko bilje (bosiljak, peršin, nana) voli toplinu, a ako se duže čuva u frižideru, uvene pre vremena. Sa svežim začinskim biljem je najbolje postupati kao i sa cvećem. Čuvajte ga u čaši vode, koju ćete menjati svaki drugi dan, te dalje od direktnog sunčevog svetla. Pokrijete li ga plastičnom kesom koju ste zbog dotoka svežeg vazduha probušili, ostaće svežiji.
Nadlanu / izvor: portaloko