Ovo sablažnjavanje samo daje vetar u leđa rijalitijima

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo sablažnjavanje samo daje vetar u leđa rijalitijima"

Beograd -- Mehanizam društvenog sablažnjavanja daje vetar u leđa i vidiljivost rijalitijima, kaže bivši ministar kulture Ivan Tasovac.

Direktor Beogradske filharmonije je zajedno sa bivšom ministarkom, koja se sada dekan Fakulteta za medije i komunikacije, Nadom Popović Perišić gostovao na TV Prva povodom tribine održane u UK Parobrod na kojoj je, između ostalog, bilo reči i o rijaliti programima.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na toj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tribini rekao da rijaliti programi ne bi trebalo da se emituju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Ivan Tasovac međutim kaže da je dobro što ovakve debate postoje u javnom prostoru, ali da je upozoravao da će od čitave debate o kulturi u medije da se prelije samo deo o rijalitijima.

“Ja sam upozoravao da će se time rasprava o kulturi pretvoriti u raspravu o rijalitijima. To je bila zamka u koju je upala i publika i novinari. Kroz ovakvu priču se ne borimo za kulturu. Kao što se za ćirilicu ne borite tako što zabranjujete latinicu, tako se za kulturu ne borite tako što govorite protiv rijalitija”, rekao je Tasovac.

Nada Popović Perišić navela je da je jedini način suprotstvaljanja rijalitijima – vaspitavanje protiv nekulture.

“Mislim da se protiv toga može boriti jedino kulturnom ponudom. Ukus se neguje i za to mora da postoji vaspitanje”, navela je ona.

Tasovac je podsetio da je Beogradska filharomija sezonu zatvorila koncertom na otvorenom na kom je bilo prisutno 40.000 ljudi, a da je sezona otvorena koncertom za dece. Najavio je i koncert u Gracu.

“Ja neću da upadnem ponovo u tu grešku da pričam o stvarima koje nisu tema. Ovako direktna borba protiv rijalitija je osuđena na neuspeh zato što mehanizam društvenog sablažnjavanja upravo daje vetar u leđa i vidljivost rijalitijima”, naveo je on.

Popović Perišić je dodala da država mora da ulaže u kulturu, ali i da publika mora da se vaspitava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tasovac: Borba protiv rijalitija osuđena na neuspeh

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2018

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac ocenio je da je direktna borba protiv rijalitija, koju je pokrenuo ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, osuđena na neuspeh zato što "mehanizam društvenog sablažnjavanja upravo daje vetar u leđa i vidljivost rijalitijima"...Tasovac,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.