Ovo nije trebalo da se dogodi još NAJMANJE 50 GODINA! Jedna zemlja je najbolji pokazatelj šta čeka planetu! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Sep.2019, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo nije trebalo da se dogodi još NAJMANJE 50 GODINA!" Jedna zemlja je najbolji pokazatelj šta čeka planetu! (FOTO)

Loša situacija

Dok se Arktik zagreva dvostruko brže od ostatka planete, Aljaska - “poslednja granica” Amerike izgleda će biti prva koja će videti jasne znakove klimatske krize.

Zadimljeno nebo od požara, sve tanji glečeri, mrtvi lososi nenaviknuti na toplije temperature vode i morževi koji se usled topljenja leda izašli na kopno samo su neki pokazatelji toga, ali naučnici su zabrinuti zbog promena koje je teže videti, od cvetanja toksičnih algi u Beringovom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << moru do insekata koji iz donjih država SAD donose nove bolesti na sever.

Lokalni stanovnici su se zabrinuli kad je početkom jula Enkoridž sa 32 stepena Celzijusovih bio topliji nego Ki Vest na Floridi. Vreli, suvi vazduh iznad južnog dela Aljaske nije se pomerao a kad je grom pogodio poluostrvo Kenai došlo je do požara nezapamćenih razmera.

Sezona požara na Aljasci obično završava 1. avgusta, ali onaj od jezera Svon i dalje gori. Septembar je doneo vlagu, prvi put nakon više nedelja požara, ali je najnaseljeniji deo države i dalje prekriven dimom, koji je bio vidljiv i iz svemira.

- Ove godine smo imali dvostruko više sati provedenih u dimu nego bilo koje druge. Štaviše, skoro kao sve druge godine zajedno. Osam od 13 najtoplijih dana u istoriji bila su ove godine - izjavio je Brajan Bretšnajder, klimatolog sa Univerziteta Aljaska, ukazujući da tamo gde je nekad bio zaleđen glečer Spenser sada se vide kamen i zemlja.

Svaka otopljena kap odlazi u more čiji nivo narasta i ugrožava gradove širom sveta – Njujork, Majami, Dubai, Osaku, Hong Kong i nebrojena obalska mesta. Prema podacima Evropske svemirske agencije (ESA) otopljeni led sa Aljaske povećao je morski nivo više od onog sa Grenlanda, Antarktika ili bilo kog drugog dela sveta. Tu je i riba, koja je ključna za ekonomiju. Voda je previše topla za losose da se mreste, a izveštaji stižu iz čitave države o pomoru ribe.

- Nisu uspeli da stignu do mrestilišta. Još su imali jaja u sebi. To su izgubljene buduće generacije - rekla je Su Moger, direktorka organizacije “Kuk Inletkiper”, koja dve decenije meri zagrevanje vode.

- Temperature kakve smo videli letos smo očekivali da vidimo tek 2069. Otišli smo 50 godina unapred od toga - dodala je on.

Istraživači, koji su pre svega jednu generaciju trebali ledolomca kako bi obišli područje i sakupili podatke o zagrevanju Arktika, sada su naišli na slobodne vode.

- Ovde će uvek biti leda zimi. Ali to je sada mnogo tanji led. Jednogodišnji, umesto višegodišnji – istakao je Rajan Mekejb, okeanograf Univerziteta Vašington.

Zagrevanje okeana moglo bi izmeniti paterne cvetanja planktona što bi dalje poremetilo lanac ishrane kod najvećih životinja na planeti -kitova.

- Vreme za migraciju bi se pomerilo i kitovi bi došli nakon što su planktoni već procvetali, što bi dovelo do njihovog izgladnjivanja - kaže Mekejb.

Danas je najbliži morski led od bilo kog obalnog dela Aljaske udaljen 200 kilometara.

- Pričali smo o tim stvarima koje su trebale da se dogode nakon više decenija ii vekova, ali se događaju sada i veoma su vidljive. Prilika da se nešto uradi je baš sada a ne nakon nekoliko decenija - zaključio je Bretšnajder, dodajući da se ljudima izgleda konačno upalio alarm.

BONUS VIDEO: ČOVEKOV ŽIVOTNI VEK RASTE: Južnokorejke najdugovečnije, a Srbi će živeti KRAĆE od Hrvata 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.