Ovo nije dobro...

Izvor: B92, 28.Avg.2020, 16:03

Ovo nije dobro...

Dve nove činjenice zabrinjavaju vlasti i stručnjake koji prate epidemiološku situaciju u pandemiji kovida 19 u Italiji.

S jedne strane, zaraženi su sve mlađi, u poslednja 24 sata je prosečna starost pala ispod 29 godina, a s druge, ponovo su zabeleženi slučajevi zaraze u staračkim domovima.

Trend širenja zaraze, kako saopštava Visoki institut za zdravlje, u poslednje četiri sedmice je u stalnom porastu, u poslednja 24 sata bilo je 1.411 novih slučajeva zaraze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkrivenih nakon što je testirano više od 90.000 Italijana. Oko 60 odsto novih slučajeva zaraze otkriveno je zahvaljujući mobilnoj aplikaciji “Imuni”, koju je naučno-tehnički komitet, specijalno telo vlade, stavio na raspolaganje građanima za lakše otkrivanje onih koji su bili u dodiru sa zaraženim osobama.

Vlasti upozoravaju korisnike da prilikom prijavljivanja u hotelima, diskotekama, restoranima i drugim javnim mestima, kada im se traže podaci (adresa i broj mobilnog telefona da bi u sliučaju pojave žarišta mogli biti upozoreni), ostavljaju tačne podatke. Naime, slučaj čuvene diskoteke na Sardiniji “Milijarder” a i druga žarišta pokazali su da mnogi gosti ostavljaju netačne podatke, što naravno otežava vlastima da dođu do onih koje, nakon otkrivanja zaraze, treba testirati.

Epidemiolog sa univerziteta u Pizi Luiđi Lopako upozorava da treba biti oprezan “jer ovaj stalni porast zaraženih kovidom 19 koji se beleži u Italiji, je prethodio situaciji u kojoj se danas nalaze Nemačka i Francuska, pre eksponencijalnog širenja zaraze koronavirusom".

Visoki institut za zdravstvo je saopštio da je 80 odsto zaraženih u Italiji “uvezeno” iz drugih zemalja ili iz drugih regija unutar Italije. Institut, to jest zdravstveni stručnaci upozoravaju i pozivaju stanovništvo da je neophodno da se i dalje pridržavaju propisanih higijenskih mera, nošenja maski, fizičkog distanciranje i pranja ruku, jer opasnost od koronavirusa nije prošla.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dvije zabrinjavajuće činjenice u vezi s pandemijom u Italiji

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2020

RIM - Dvije nove činjenice zabrinjavaju vlasti i stručnjake koji prate epidemiološku situaciju u vezi s pandemijom COVID-19 u Italiji: zaraženi su sve mlađi, u posljednja 24 sata je prosječna starost pala ispod 29 godina, i ponovo su zabilježeni slučajevi zaraze u staračkim domovima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.