Ovo je srpski autobus koji je više od 20 sati zavejan u Mađarskoj, beba još nije spasena

Izvor: Blic, 15.Mar.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je srpski autobus koji je više od 20 sati zavejan u Mađarskoj, beba još nije spasena

Drama srpskih turista na zavejanim putevima u Mađarskoj se nastavlja. Još uvek nije poznato koliko je tačno naših građana zarobljeno u snežnim nanosima koji su potpuno paralsali severne susede, ali prema nezvaničnim procenama nadležnih u Mađarskoj reč je o približno 1.100 građana Srbije. Trenutno je najteža situacija u autobusu u kojem je osim putnika i jedna tromesečna beba, a koji ima malo goriva i hrane. Fotografija srpskog autobusa koji je zavejan u Mađarskoj već više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 20 sati

Prema poslednjim informacijama, beba koja je 20 sati u zavejanom autobusu još uvek nije evakuisana, ali su mađarski spasioci na sigurno odveli jednu drugu bebu iz Srbije, koja je putovala drugim autobusom. Tu bebu je spasao helikopter mađarske službe za vanredne situacije.

Kolona zavejanih vozila proteže se na više od 50 kilometara. Dobra vest je da su Mađari iz okolnih sela došli do nekih zavejanih autobusa i putnicima doneli hranu i vodu.

Iz jednog od autobusa redakciji "Blica" javio se Dragan Maglov, koji potvrđuje da ni nakon 20 sati nije stigla nikakva pomoć do njih.

Spisak ustanova i pojedinaca koji zavejanima pružaju pomoć na putu u Mađarskoj, sa brojevima telefona

- Niko nam još nije došao u pomoć, a gorivo smo skoro potrošili. Oko polovina putnika je već izašla iz autobusa, u potrazi za spasom. Stalno nas nadleću helikopteri, za koje pretpostavljamo da su spasilački, ali niko ne staje da spase nas. Gladni smo - rekao je on.

Među brojnim putnicima je i jedna beba, kao i veliki broj dece mlađe od sedam godina, a kolona zavejanih autobusa među kojima je veliki broj državljana Srbije stoji već 20 sati.

- I majka bebe je rekla da je gladna, kao i dete - rekao nam je Dragan Maglov.

Ivan Barać, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP, kaže za naš list da je situacija na mađarskim putevima veoma loša, čak toliko da i mađarske spasilačke službe koje imaju dovoljno ljudstva i dovoljno opreme, još ne mogu da dopru do mnogih autobusa i kamiona.

- Treba im dosta vremena dok se probiju kroz sneg i dođu do vozila. Mnoge autobuse iz kojih ih ljudi neprestano zovu upomoć, ne mogu da lociraju. Još nisu izvučeni ni naši đaci i ateltičari, ali su nam javili da imaju i hrane i goriva - priča Barać.

Ambasada Srbije u Mađarskoj u stalnom je kontaktu sa službama za spasavanje u Mađarskoj i za potrebe informisanja građana otvorila je telefonsku liniju +361 322 98 38

- Pre pet minuta nas je nadleteo jedan helikopter, ali čini nam se da je u pitanju bila novinarska ekipa. Nijedno rotaciono svetlo nije prošlo pored nas. Palimo autobus na 15 minuta i tako se grejemo, ali gorivo nam je pri kraju. Po svemu sudeći, ovde ćemo dočekati veče i bilo bi dobro da nam neko bar donese sendviče i vodu - ispričao je još jutros Dragan Maglov za naš list.

"Blicu" je u Ambasadi Srbije u Budimpešeti rečeno da su spasilačke ekipe već krenule ka Đeru kako bi pomogli srpskim turistima.

- Danas je u Mađarskoj neradni dan, jer je državni praznik što otežava naše napore da pomognemo našim turistima, ali smo dobili informcije da će spasilačke ekipe i vatrogasci pomoći našim tursitima - reklu su nam u Amabsadi Srbije u Mađarskoj i dodali da je u koloni kod Đera zavejano više od 100 vozila.

VIDEO > Snežna oluja u Mađarskoj:

Probijene bankine između traka autoputa da bi putnici bili spaseni

Sudar na putu u Mađarskoj

U Ambasadi dodaju da su u stalnom kontaktu sa mađarskim nadležnim službama i da se čini sve kako bi se pomoglo našim građanima.

- Očekujemo da će u toku dana svi biti evakuisani, ali niko ne može reći kada, jer sve ide veoma sporo, a prestanak padavina se očekuje tek popodne. Službe za vanredne situacije Mađarske su na terenu, radi se na izvlačenju vozila i zbrinjavanju ljudi. Na autoputevima su probijene bankine koje razdvajaju trake autoputa i gde god je to moguće vrši se evakuacija vozila. Dopremljeni su autobusi za evakuaciju i tehnika za ukljanjanje vozila. Sve ovo je otežano vremenskim prilikama i velikim brojem vozila koja su ostala bez goriva - pričaju u Ambasadi.

Više od 100 automobila u Mađarskoj u problemu

Maglov kaže da je od sinoć je zavejana velika kolona automobila i autobusa. Prema njegovim rečima, većina autobusa vozi na liniji Beč-Beograd.Maglov je rekao i da pada veliki sneg, sa smetovima i vetrom, da je veoma hladno i da je prva najbliža pumpa udaljena četiri kilometra.

Niko od putnika, kako kaže, ne može da izađe napolje jer je veoma hladno.

- Moja ćerka Milena Bošković se nalazi u tom zavejanom autobusu u Mađarskoj na 100 kilometara od Beča. Kaže da je situacija teška jer više 15 časova stoje zavejani u mestu. Smetovi su visoki dva metra. U autobusu nestaje goriva, putnicima je hladno, nemaju dovoljno hrane i vode, a čak se i jedna beba sa njima. Imaju informaciju da se nalaze na četiri kilometara od motela, pa se nadaju da će uskoro uspeti da stignu bar do tog mesta. Navodno se i naš konzul u Mađarskoj aktivirao da im pomogne, pa se nadamo da će vrlo bzo svi putnici biti bezbedni. Milena nam je rekla da je juče bio neki državni praznik u Mađarskoj, pa valjda zato nisu čistili puteve-ispričala je za „ Blic“ Slobodanka Bošković iz Niša.

Ministarstvo spoljnih poslova: Preduzeli smo sve što je u našoj moći

O zavejanim turistima iz Srbije obavešteno je i Ministarstvo inostranih poslova:

"Od momenta kada smo saznali da je u Mađarskoj zavejana grupa naših građana, preduzeli smo sve uobičajene mere u takvim situacijama. Pomoćnik ministra za konzularne poslove gospodin Šani Dermaku, kontaktirao je ambasadu Srbije i dao precizne instrukcije konzulu Milanu Vukosavljeviću, o svim koracima koje treba preduzeti. Ambasada Srbije u Budimpešti je kontaktirala nadležne organe u Mađarskoj i pokušava da stupi u kontakt sa našim građanima. Za sada smo preduzeli sve što je bilo u našoj moći, kontinuirano ćemo biti u komunikaciji sa ambasadom u Mađarskoj i tokom dana", kažu u ministarstvu spoljnih poslova za "Blic"

VIDEO > Amaterski snimak snežne oluje na autoputu u Mađarskoj:

Povezane vesti: Kako postupati u slučaju da ste zavejani na putu? Autobus sa turistima iz Beograda prevrnuo se kod Petrovca na Mlavi

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.