Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2017, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovi dijelovi tijela su beskorisni a neki će izgubiti funkciju

Nekada su u našem organizmu važnu ulogu imali određeni dijelovi tijela, poput umnjaka, mišića spoljnog uha, krajnika. A u budućnosti bismo mogli da izgubimo mali prst na nozi, jer nam, kako kažu stručnjaci, pri hodanju ne treba.

UMNJACI

Bolno ih je pustiti da se mukotrpno probijaju na površinu razmičući susjedne zube, a bolno ih je i izvaditi. Nekad su bili korisni jer je ljudima bilo potrebno više zuba za žvakanje sirovog povrća i mesa. Zbog napretka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u pripremanju jela, umnjacima je značaj opao. Postoje još dva razloga zašto nam umnjaci više nisu potrebni: ljudska čeljust se smanjila i suzila prostor za njihov rast, a poboljšana oralna higijena je produžila život ostalim kutnjacima.

SLIJEPO CRIJEVO

Ovaj se organ, poznat i kao apendiks, nalazi na mjestu gdje se spajaju tanko i debelo crijevo, ali ne igra nikakvu ulogu u ljudskoj probavi. Stručnjaci vjeruju da je slijepo crijevo učestvovalo u probavnom sistemu još dok se čovjek hranio biljkama. Taj organ je i dalje važan kod biljojeda, ali ljudima je usljed promene ishrane postao (gotovo) suvišan. Istraživanje iz 2009. godine pronašlo je informacije da slijepo crijevo skladišti dobroćudne bakterije koje pomažu protiv dijareje. Dok ovi rezultati ne budu ponovljeni u novim istraživanjima, ovaj organ će ostati samo sinonim za bolnu upalu i hitnu operaciju.

TREĆI KAPAK

Ostaci prozirnog trećeg kapka, poznatog i kao Plica semilunaris, vidljivi su u unutrašnjem uglu oka kraj suznog kanalića. Psi, ptice i gmazovi mogu navući treći kapak preko oka da ga zaštite od vlage ili prašine, a da pritom i dalje vide. Iako ljudima nije potreban za vid ili preživljavanje, treći kapak ipak ima namjenu: prilikom pomicanja oka, suze teku i uklanjaju tako razne čestice. Kada je vazduh suv i vama konstatno suze oči, običan primjer u kojem osjetimo funkciju “trećeg kapka

KRAJNICI

Dugo se vjerovalo da je ovaj par organa beskorisan i da je samo izvor smetnje jer se može bolno upaliti. Ljekari su tvrdili da krajnici skupljaju bakterije i ostatke hrane pa ih je najbolje odstraniti. U novije vrijeme otkriveno je da krajnici stvaraju imuno stanice i tako pomažu u svladavanju bolesti. U prilog tome govori i istraživanje koje je pokazalo da ljudi bez krajnika češće traže ljekarsku pomoć nego oni koji ih imaju. Takođe, navodno oni kojima su odstranjeni krajnici imaju veći rizik od debljanja.

MUŠKE BRADAVICE

Bradavice se javljaju na svakom fetusu u prvih 60 dana nakon začeća, prije nego što se razviju spolna obilježja. Kod nositelja Y hromozoma, tada u akciju stupa testosteron, koji uzrokuje rast muških polnih organa, ali ne dira već prisutne bradavice. Budući da bradavice muškarcima uglavnom ne smetaju, priroda ih nije dirala pa su opstale.

(prva.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.