Izvor: RTS, 23.Jul.2021, 00:14

Ove godine bez paradajza i paprika u 11 sela lebanske opštine

Počeo je popis štete posle nevremena praćenog gradom i olujnim vetrom, koje je tokom vikenda pogodilo sela u opštini Lebane. Izvesno da će lokalnoj samoupravi biti neophodna pomoć resornog ministarstva pošto nema kuće koja nije pretrpela štetu a bar četvrtini povrtara uništeni su svi zasadi na otvorenom.
Nemoć i neverica na licu tridesetogodišnjeg Aleksandra Stankovića. Od zasada paradajza i paprike za ponos, ostala je pustoš. Muka, znoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ogromno ulaganje nestali su za dvadesetak minuta.

"Uložio sam 4 hiljade evra u svoju proizvodnju, imam hektar pod povrćem, 30 ari paradajza i 70 i kusur, skoro 80 paprike, sve je to uništeno. Možete sami da vidite da od toga nema ništa, da nemamo bukvalno deci sladoled da kupimo," jada se Aleksandar Stanković iz Pertata.
Od ajvarke nema ni lista. Grad, vetar i obilna kiša sravnili su papriku sa zemljom. U Pertatu se ove jeseni neće osetiti miris ajvara.

"Prošle godine grad, sad grad", podseća Novica Đokić, "ni prošle godine ništa nismo imali, samo dve vreće za naše potrebe."
Berba paradajza na otvorenom trebala je da počne za desetak dana. Očekivali su rekordan rod, ali umesto desetina tona paradajza ostale su prazne ruke i ogromni gubici.

"Ukupno oko 7,5 hiljada korena paradajza, 30 ari paprike, sve je uništeno", kaže Boban Cenić.
Ista slika i u susednim selima. Nevolja i bespovratna šteta i u Ćenovcu. Uništeno povrće na otvorenom, oštećeni plastenici. To potvrđuje i Aleksandar Mitić: "Tri plastenika su mi uništena, u njima isto krastavac, oko 3.000 korena imam."
U istom danu Aleksandar Stanković je osetio najveću radost i ogromnu gorčinu – dobio je dete, a izgubio prihod i volju da radi na zemlji. Nada se pomoći.

"Ja nemam više ni novac ni sredstva za ovu proizvodnju, to sve košta, košta seme, košta hemija", kaže on.
Popis štete na usevima i zasadima je počeo. Nema domaćinstva u Donjem Polju lebanske opštine da nije na gubitku.
Goran Lazarević, pomoćnik predsednika Opštine Lebane, kaže da očekuju pomoć resornog ministarstva. "U pregovorima smo sa njima, dobili smo instrukcije da im se obratimo kad završimo popis štete."
Nadležni tvrde da je na području cele opštine Lebane ispaljeno stotinu raketa. Za gradonosne oblake očegledno je bilo neophodno daleko više!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.