Ovde ne možemo opstati: Srbi u Crnoj Gori traže Vučićevu zaštitu, predsedniku stiglo PISMO

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovde ne možemo opstati": Srbi u Crnoj Gori traže Vučićevu zaštitu, predsedniku stiglo PISMO

"Srpski narod bez Srbije ne može opstati u Crnoj Gori"

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović, zatražio je u ime tog saveta od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se založi za ostarivanje prava srpskog naroda u toj državi jer, kako kaže, srpskom narodu bez podrške Srbije tamo nema opstanka, osim uz promenu identieta.

Pročitajte i:

Vuksanović u pismu predsediku Vučiću kaže da je položaj srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naroda u Crnoj Gori veoma složen.

- Sve životne potrebe srpskog naroda uslovljene su promenom identiteta. Srpski narod u Crnoj Gori nema rešen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava. U Crnoj Gori Srba nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije, a javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju perspektivu i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori - naveo je Vuksaović.

Zastupljenost Srba u državnim institucijama, lokalnim samoupravama, pa i u privatnom sektoru je zanemarljiva i ne meri se više procentima, već pojedinačnim slučajevima, kaže Vuksanović.

U obrazovnim programima, kaže, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani su sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama.

- Srpski jezik, koji je po podacima sa poslednjeg popisa maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti je preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma - naveo je.

Napomenuo je i da je ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kao i da svakim danom taj pritisak postaje sve veći, bez obzira na brojne neuspele pokušaje promovisanja takozvane "crnogorske pravoslavne crkve", registrovane u policijskoj stanici.

Ukazuje se na loš položaj i gasenje srpskih medija koji, kako kaže, rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta.

Navdi i da podrška Vlade Srbije kroz kupovinu "Srpske kuće" za naučne, kulturne i medijske organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori nije opravdala početna očekivanja, jer ni nakon dve godine nije u funkciji ostvarivanja predviđenih aktivnosti i nije privedena nameni.

- Srpski narod, bez uticaja i podrške Republike Srbije, ne može opstati u Crnoj Gori, osim uz promenu identiteta. Republika Srbija ima i pravo i obavezu da ozbiljno vodi računa o više od dve stotine hiljada svojih sunarodnika, što do sada nije bio slučaj ni u naznakama - naveo je Vuksanović, uz molbu predsedniku da u što kraćem vremenu uzme u razmatranje pitanje statusa i opstanka srpskog naroda u Crnoj Gori.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.