Ovaj deo Beograda je danas NAJLEPŠI, ali malo ko zna priču o STOTINAMA Srba koji su tu stradali

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2017, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj deo Beograda je danas NAJLEPŠI, ali malo ko zna priču o STOTINAMA Srba koji su tu stradali

Manje poznati delovi istorije

Na mestu koje je danas nezaobilazno za sve Beograđane, one koji se tako osećaju, goste iz regiona i inostranstva, Trgu republike, nekada se nalazilo nešto potpuno drugačije. Nema sumnje da je danas ne postoji niko ko ne zna za popularni "krug dvojke" i mesto "kod konja", ali sigurno malo ko zna stravičnu tajnu koju ovaj deo srpske prestonice krije.

Onda kada je Beograd bio tek jedna od turskih varoši, baš tu se nalazila jedna od četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kapije za izlazak iz grada. Pošto je bila na putu koji je vodio ka Istanbulu dobila je naziv - Stambol kapija. Ova kapija nalazila se, otprilike, na mestu pešačkog prelaza koji danas vodi od Narodnog pozorišta do spomenika knezu Mihailu. Ispred Stambol kapije bila je velika poljana.

Kapija je napravljena početkom 18. veka, dok su severnom Srbijom i Beogradom vladali Austrijanci. Legenda kaže da ju je podigao Laudon, koji je izgradio i rov oko šireg Beograda - nazvan Laudonov šanac, u kom su bili zabodeni palisadi - hrastove oblice sa šiljkom na vrhu.

Od svih kapija ova je bila najčvršće zidana, od cigle i tesanog kamena, a imala je i prostorije za smeštaj stražara. Imala je tri prolaza: veliki središnji (za kola) i dva manja, pešačka, sa obe strane kolskog. Čim biste izašli na Kapiju put vam se račvao - jedan kraj vodio je desno ka Terazijama, a drugi levo - ka Paliluli i Tašmajdanu.

Odmah po uspostavljanju srpske vlasti u gradu, knez Mihailo je naredio rušenje Stambol kapije jer je ona u narodu bila na veoma lošem glasu. Naime, u neposrednoj blizini kapije Turci su, za vreme svoje strahovlade, nabijali na kolac buntovne Srbe. Rušenje je trajalo skoro mesec dana. Napokon je sravnjena sa zemljom 19. maja te 1866. godine, a već dve godine kasnije otpočela je izgradnja Narodnog pozorišta.Teatar je uskoro postao novi simbol ovog kraja, a priča o kapiji pala je u zaborav.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.