Ova osoba će učiniti Google pametnijim od čoveka

Izvor: B92, 28.Jan.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova osoba će učiniti Google "pametnijim" od čoveka

Čovek iza nove Googleove akvizicije vredne 500 miliona dolara je bio dete genije koje je bilo šahovski majstor i kreator igara pre nego što je prešao na polje veštačke inteligencije.

Demis Hasabis rođen je u Londonu 1976. godine i vrlo brzo je pokazao sklonost ka učenju i veštinu u šahu.

Sa 13 godina Hasabis je stigao do titule šahovskog majstora i bio je drugi najbolji igrač šaha na svetu ispod 14 godina u tom trenutku a jedini poraz doživeo je od velemajstora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Mađarske i najboljeg ženskog igrača šaha u istoriji – Džudit Polgar.

Nakon ubrzanog završetka škole Hasabis je karijeru započeo pravljenjem video igara za britanski studio Bulfgrog Productions. Bio je jedna od osoba koje su dizajnirale i programirale klasičnu igru Theme Park i to sve sa svega 17 godina radeći rame uz rame sa čuvenim dizajnerom igara Piterom Molinjuom.

Objavljena 1994. godine, igra je ostvarila veliki uspeh i osvojila nagradu „Zlatni džojstik“.

Hasabis je napustio Bullfrog kako bi studirao kompjuterske nauke na Univerzitetu Kembridž. Svoju diplomu dobio je 1997. godine.

Nakon dobijanja diplome ponovo se pridružunje Milinju koji je u tom trenutku pokrenup novu kompaniju za razvoj igara pod nazivom Lionhead Studios. Hasabis je neko vreme radio kao programer veštačke inteligencije na igri Black & White – igri koja je dozvoljavala ljudima da se oprobaju u ulozi boga koji upravlja ostrvom naseljenim brojnim plemenima.

Hasabis 1998. godine napušta Lionhead Studios kako bi osnovao sopstvenu nezavisnu kompaniju za razvoj igara Elixir Studios. Kompanija je vremenom porasla na 60 zaposlenih a imala je i potpisane ugovore sa velikim izdavačima poput Microsofta. Među igrama koje je stvorio bile su Republic: The Revolution i Evil Genius. Intelektualna svojina i prava na korišćenje tehnologije kompanija prodati su brojnim izdavačima igara i studio je zatvoren 2005. godine.

Hasabis nešto kasnije postaje i član Kraljevskog umetničkog društva za svoj uticaj u svetu video igara i doprinos industriji.

Svega par godina nakon zatvaranje kompanije, Hasabis odlučuje da započne karijeru u kognitivnoj neuronauci kako bi se posvetio svom glavnom interesovanju – veštačkoj inteligenciji. Tokom studiranja kognitivne neuronauke na Univerzitetskom koledžu Londonu, Hasabis je objavio nekoliko uticajnih radova u vezi sa pamćenjem i amnezijom.

Njegov rad se našao i na listi 10 naučnih prodora u 2007. godini koju je sastavio magazin „Science“. Hasabis je uspostavio novu teroiju u vezi sa načinom na koji mozak stvara i održava kontekst zapamćenih događaja kao ključni proces kada jsu sećanje i mašta u pitanje.

Neki od njegovih radova naišli su i na neodobravanje i osporavanje eksperata ali ta debata traje i dan danas.

Svoju titulu doktora nauka na Univerzitetskom koledžu u Londonu dobija 2009. godine a nakon toga nastavlja svoje istraživanje na polju neuronauke i veštačke inteligencije na UCL-u a bio je i gostujući istraživač na Harvardu i MIT-u.

U 2011. godini napušta svoju akademsku karijeru kako bi pokrenuo startup DeepMind Technologies zajedno sa Šejnom Legom koga je upoznao ma UCL-u i Mustafom Sulejmanom.

Startup je svoj fokus bazirao na istraživanju kompjuterskih sistema koji su u stanju da razumeju i igraju Atari igru prostim gledanjem ekrana baš kao što to čine i ljudi.

DeepMind 27. januara 2014. godine kupuje Google za 500 miliona dolara kako bi sebi obezbedio tehnologiju i talenat za svoj ključni posao – internet pretraživanje.

Google koristi veštačku inteligenciju kako bi razumeo upite za pretragu korisnika i stvorio svest o kontekstu kako bi korisnicima omogućio da komuniciraju sa kompjuterom kao što bi to činili sa drugim osobama, bilo glasom ili uz pomoć tastature. Zašto Google želi da bude "pametniji" od čoveka?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.