Ova biblioteka smeštena je u jednoj zgradi, ali u dva grada i DVE RAZLIČITE DRŽAVE (FOTO)

Izvor: Blic, 08.Nov.2017, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova biblioteka smeštena je u jednoj zgradi, ali u dva grada i DVE RAZLIČITE DRŽAVE (FOTO)

Biblioteka i operska kuća Haskel je jedinstvena na svetu. Ona ima dve adrese i to u dve različite države, a samo jednu zgradu.

Naime biblioteka Haskel ima takav položaj da kroz nju prolazi granica između Kanade i SAD. Tako se ona istovremeno nalazi u gradiću Derbi Lajnu u Vermontu u SAD i u Stanstedu u Kvebeku u Kanadi.

Zbirka biblioteke i operna scena nalaze se u Stanstedu, ali glavni ulaz i većina sedišta opere nalaze se u Derbi Lajnu.

Zbog ovoga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Haskel se ponekad naziva "jedina biblioteka u SAD bez knjiga" i "jedina operska kuća u SAD bez scene".

Nema ulaza iz Kanade, međutim postoji izlaz u slučaju nužde na kanadskoj strani zgrade.

Kroz nju prolazi debela crna linija koja označava državnu granicu. Ova zgrada neoklasičnog stila je početkom dvadesetog veka namerno izgrađena tako da se jedna polovina nalazi u Kanadi a druga u SAD. U obe države je proglašena za kulturnu baštinu.

U njoj se nalazi oko 20.000 knjiga uglavnom na engleksom i francuskom jeziku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.