Otvorite četvoro očiju kad točite benzin: Od sledeće nedelje velike promene na benzinskim pumpama

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorite četvoro očiju kad točite benzin: Od sledeće nedelje velike promene na benzinskim pumpama

Važi u celoj Evropi

Budite pažljivi na benzinskim pumpama!

Od 12. oktobra na svakom pištolju za gorivo i mernom uređaju, ali i na vozilima biće istaknute nove oznake za vrstu i kvalitet goriva.

Uz svaki motorni benzin biće istaknute oznake E5, E10 ili E85 koje će potrošačima dati do znanja koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu, odnosno biogoriva u dizelu. Sadržaj etanola je važna stavka budući da mnogi sklopovi vozila ne podnose veće vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << etanola, koji može oštetiti određene delove od plastike, gume i aluminijuma.

Dizel goriva će biti označena kvadratom i slovno-brojčanim oznakom koja se odnosi na procenat biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označivaće se sintetička dizel goriva koja nisu dobijena iz sirove nafte.

Pobornici pogona na gas će takođe dobiti nove informacije u nalepnici oblika romba sa oznakama H2 za vodonik, CNG, LNG i LPG.

Nove oznake će se koristiti u 28 zemalja EU i na Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Makedoniji, Srbiji, Švajcarskoj i Turskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.