Otvoreno sedište Transportne zajednice u Beogradu

Izvor: RTS, 13.Sep.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno sedište Transportne zajednice u Beogradu

Sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope otvoreno je u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić.
Osnivanje Transportne zajednice dogovoreno je i potpisano u 2017. godine u okviru Berlinskog procesa.

Ana Brnabić je rekla da je to prvo sedište međunarodne zajednice u Srbiji.
"Ovo je velika čast za Beograd i Srbiju. Ukazana nam je velika čast i ogromno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poverenje. Želim da zahvalim svim partnerima u regionu, što su nas podržali i što nas nisu sprečavali u tome", poručila je Brnabićeva.
Kako je rekla, danas svi zajedno šalju važnu poruku da se može uspešno sarađivati sa svim partnerima u regionu i da se nalaze načini za prevazilaženje prepreka.
"Ovo je novo poglavlje u razvoju moderne Srbije i Zapadnog Balkana", rekla je premijerka.
Ocenila je da je Srbija zaslužila da bude sedište Transportne zajednice, jer je ogroman novac uložila u razvoj saobaćajne infrastrukture, za svoje građane, ali i da bi povezala ceo region.
"Sa Transportnom zajednicom smo jednom nogom već u EU"
Ministarka Zorana Mihajlović je istakla će sada sve zemlje regiona biti bliže EU i da će Transportna zajednica pomoći dostizanju višeg životnog standarda za sve građane u regionu.
"Sa Transportnom zajednicom smo jednom nogom već u EU", naglasila je Mihajlovićeva.
Istakla je će sada sve zemlje regiona biti bliže EU i da će Transportna zajednica pomoći dostizanju višeg životnog standarda za sve građane u regionu.
Cilj je, kako je rekla, da se što više smanje nefizičke barijere. Srbija će, kaže Mihajlović, uložiti u svoju infrastrukturu više od 20 milijardi evra u narednim godinama.
"Troškovi projekata manji do 30 odsto"
Evropska komesarka Violeta Bulc istakla je da je današnji događaj znak političke volje i samo početak dalje zajedničke saradnje.
Bulc je navela da će se smanjiti troškovi projekata u oblasti transporta do 30 odsto.
Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Unija ulaže ogromnu energiju u transport i da se to odražava i na zemlje Zapadnog Balkana, gde je uloženo 15 milijardi evra.
Vršilac dužnosti direktora Transportne zajednice Alen Baron je napomenuo da se dugo radilo na uspostavljanju Sekretarijata Transpotne zajednice i da je u pitanju zajednica ideja i ciljeva u kojoj učestvuju sve zemlje regiona.
"Sekretarijat će pružati podršku zemljama regiona u pripremi i realizaciji projekata. Naš cilj je jačanje povezanosti regiona, ali i jači transportni sistem koji je u skladu sa standardima EU", rekao je Baron.
Kaže da postoji program "zeleni transport", za čije projekte EU izdvaja do 85 odsto sredstava za finansiranje.
U Trstu je u julu 2017. potpisan Ugovor o osnivanju Transportne zajednice, a u decembru 2017. na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Briselu, Beograd je jednoglasno izabran za sedište stalnog Sekretarijata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvoreno sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2019

Sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope otvoreno je danas u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je poručila da je time otvoreno novo poglavlje za bolje povezivanje Srbije i celog regiona...Otvaranju sedišta Sekretarijata u Beograđanki prisustvovali su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.