Otvorena izložba o američkoj vojnoj pomoći Jugoslaviji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 14:03

Otvorena izložba o američkoj vojnoj pomoći Jugoslaviji

U Skupštini Srbije danas je otvorena izložba "Hladnoratovsko savezništvo: Američka vojna pomoć Jugoslaviji, 70 godina od početka".

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri istakao na otvaranju izložbe da danas kao i tada odnosi dve zemlje na polju bezbednosti počivaju na zajedničkim vrednostima, izazovima i usmerenjima.

"Iskreno cenim trud Instituta za savremenu istoriju koji je organizovao izložbu fotografija. Radujem se što mogu da pogledam ovu impresivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izložbu i prepočujujem široj publici da učini to isto", rekao je Godfri i podsetio da je pre 70 godina Sporazum o vojnoj pomoći potpisan u Beogradu između tadašnjeg američkog ambasadora i maršala Josipa Broza Tita.

On je zahvalio Kongresu srpsko-američkog prijateljstva i organizaciji "Ist vest bridž" što zajedno sa ambasadom žele da naglase čvrstvo vojno partnerstvo Srbije i SAD. Potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić ocenio je da je izložba značajna u istorijskom, kulturnom i sociološkom smislu, navodeći da se na onome što su dve zemlje zajedno uradile može graditi dalja budućnost.

"Neko će reći da Srbija možda jeste mala, ali je veoma značajna, a jedna velika Amerika je sa tom istom Srbijom u raznim istorijskim etapama uvek bila na pobedničkoj strani. Ne govorim o planetarnim ratnim dešavanjima nego i onome što jeste lajt motiv izložbe, a to je očuvanje stabilnosti", rekao je Ružić.

Istoričar iz Instituta za savremenu istoriju Bojan Dimitrijević rekao je da je izložba omaž 70godišnjici potpisivanja jugoslovensko-američkog programa vojne pomoći.

On je naveo da je Jugoslavija kroz ovaj program vojne pomoći faktički jednom nogom bila u NATO-u.

"Jugosavija je dobila preko 600 borbenih aviona, preko 1.000 tenkova, blizu 20.000 različitih vozila, licence za proizvodnju različite municije tako da je to sve na neki način podiglo tadašnju JNA i učinilo je respektivnom oružanom silom u odnosu na države takozvane 'narodne demokratije' na čelu sa Sovjetskim savezom", rekao je Dimitrijević. Ono što je, kaže, bilo neobično je da je Jugoslavija kao komunistička država bila deo jednog ovakvog integrisanog projekta za odbranu Evrope.

"Srbija, odnosno Jugoslavija, je bila saveznik sa Amerikom u Prvom svetskom ratu, bila je i u Drugom. Bila je saveznik i u Hladnom ratu, tako da sa puno ponosa možemo da se setimo starih savezništva, da eventualno izvučemo iskustva iz ovih teških događaja 90-tih i da hodimo zajedničkom saradnjom na dobrobit i SAD, i Srbije", zaključio je Dimitrijević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Skupštini Srbije otvorena izložba u znak sećanja na 70 godina od vojne pomoći SAD

Izvor: Danas, 24.Sep.2021

U holu Skupštine Srbije danas je otvorena izložba fotografija posvećena 70. godišnjici od početka američke vojne pomoći Jugoslaviji u vreme "hladnog rata" sa SSSR, čija vrednost je bila 800 miliona dolara.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.