Otvorena izložba Lica Italije koja se menja

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Lica Italije koja se menja"

Izložba "Lica Italije koja se menja" otvorena je u Italijanskom kulturnom centru. Postavka grafika i ulja iz kolekcije Flamina Farnezija izraz je poštovanja prema italijanskom umetniku Đovaniju Fatoriju. Izložbeni projekat je početak obeležavanja stogodišnjice futurističkog manifesta.

U Italijanskom kulturnom centru otvorena je izložba "Lica Italije koja se menja". Postavka grafika i ulja iz kolekcije Flamina Farnezija svojevrstan je izraz poštovanja prema velikom italijanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetniku Đovaniju Fatoriju, čija je stogodišnjica smrti obeležena u Italiji.

Istovremeno, ovaj izložbeni projekat u Srbiji je i početak obeležavanja stogodišnjice futirističkog manifesta. Tim povodom u celoj Evropti u toku su prigodne umetničke manifestacije.

"Ovo je mali deo moje kolekcije. Počeo sam da sakupljam umetnička dela 1960. godine i to grafike italijanskih majstora. Danas se u mojoj kolekciji nalazi 11 hiljada dela koja su na raspolaganju različitim institucijama za izložbene projekte", rekao je Flamino Farinezi.

Bitno je istaći da se pojavom Đovanija Fatorija završava jedna epoha u umetnosti u kojoj se od 15. veka neguje kult figure i tela. To je buntovan pokret, oni su se bunili protiv svega.

Seoski život ili vojničke priče 

Fatori je umetnik koji precizno beleži seoski život ili vojničke priče. Na njegove teme predstavnici futurizma odgovaraju novim temama i mitovima.

"Deluje da nije lako povezati ova dva pravca zajedno. Nit koja ih vezuje jeste revolucionarnost. Fatori je na revolucionaran način obnovio portretistiku u modernoj italijanskoj umetnosti", rekla je direktor Italijanskog kulturnog centra Alesandra Bertini Malgarini.

Malargini je dodala da, futuristi kao revolucionaran avangardan pokret plasiraju u svojim radovima potpuno nove sadržaje proistekle iz života i industrijske revolucije. Dakle, ono što ih vezuje jeste revolucionarnost koju poseduju.

Kustos izložbe Aleksandro Tozo, primećeuje da, dok se u pozadini smenjuju mnogi prikazi Italije koja se menja, pred vašim očima ukazuju odgovori umetnosti na brojna naličija modernog.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.