Otvoren Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana Akvarijum Boka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2021, 15:27

Otvoren Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana "Akvarijum Boka"

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore svečano je otvorio Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana "Akvarijum Boka", kao svoju novu organizacionu jedinicu sa javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače, a do avgusta 2022. godine očekuje se otvaranje izložbe na otvorenom.

Već 60 godina Institut za biologiju mora istražuje Jadran, crnogorsko primorje, njegov živi svijet i daje naučne preporuke za korišćenje i očivanje resursa koje Jadran ima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Naziv Svjetionik crnogorskog podmorja najbolje opisuje Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, smatra direktor ove ustanove dr Aleksandar Joksimović.

"Dolaze kod nas i studenti sa Univerziteta iz okruženja i na to smo posebno ponosni. Negdje u maju, junu mjesecu držimo predavanja o našem morskom ekosistemu, značaju zaštite Jadrana, o plastici, o zagađenju, naravno koje sve mi, homo sapiensi radimo, tako da definitivno lagano ulazimo i u neku priču edukacije. Upravo će i ovaj prvi javni akvarijum, Boka akvarijum koji je otvoren i Centar za zaštitu biodoverziteta biti jedna nova komponenta Instituta, jedna nova vrata koja će zaista omogućiti da sva djeca i posjetioci, bolje, dublje i na neki dugi način sagledaju živi morski svijet i shvate zašto je bitno zaštiti naš lijepi Jadran i posebno Bokokotorski zaliv", kazao je Joksimović.

Trenutna postavka je karakteristična za Jadransko more. Hobotnica, meduza, morski konjici, najotrovnija riba Jadranskog mora, pauk, murina, samo su neke od preko 60 vrsta koje će posjetioci imati prilike da vide ukoliko posjete akvarijum, kazao je dr Mirko Đurović, rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana "Akvarijum Boka".

"Sam akvarijum je u blizini starog grad ai odredili smo ga kao jednu turističku destinaciju za sve osjetioce grada Kotora, te se nadamo da će svi uživati u njemu, uživati u organizmima i poći odavde sa porukom i sa boljom sviješću da čuvamo životnu sredinu, ne samo more, neg oi rijeke i planine i jezera, tako da generacije koje dolaze budu više osviješćene ekološki od nas koji smo sad ai da će oni biti pravi predvodnici ekoloških pokreta u budućnosti", rekao je Đurović.

"Akvarijum Boka" otvorio je vrata za posjetioce u probnom periodu rada od juna 2021. U prva tri mjeseca akvarijum je vidjelo više od 8.000 posjetilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.