Palata pravde u novom ruhu; Vučić: Građani zaslužuju pravdu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 05:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palata pravde u novom ruhu; Vučić: Građani zaslužuju pravdu

U Beogradu je posle dve i po godine rekonstrukcije svečano otvorena renovirana Palata pravde, u kojoj će prva ročišta biti održana u ponedeljak. Svečanosti su, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Najveća zgrada pravosudnih organa u Srbiji na preko 26.000 kvadrata spolja je zadržala prvobitni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izgled, dok su u njoj sudnice i kabineti potpuno rekonstruisani po najsavremenijim standardima Evropske Unije.

Od 70 sudnica, devet je opremljeno uređajima za optičko i tonsko snimanje sudskih postupaka.

Taj sud se zajedno sa Višim javnim tužilaštvom ove sedmice vratio iz Katanićeve ulice, na staru adresu.

Ovi organi zgradu Palate pravde će ubuduće deliti sa krivičnim odeljenjem Drugog osnovnog suda u Beogradu i Drugim osnovnim tužilaštvom.

Radovi na rekonstrukciji Palate pravde počeli su u martu 2017, a završeni su u septembru ove godine, kada su krenula useljenja opreme i nameštaja a sada i predmeta.

Pravosudna zgrada u Savskoj ulici spolja je zadržala prvobitni izgled, kao zaštićeno autorsko delo, a u njoj je izvršena kompletna rekonstrukcija sudnica i kabineta.

Ugrađena je aluminijumska stolarija, zamenjen je sistem grejanja i hlađenja, ventilacije, kao i strujnih instalacija.

Pošta je sada smeštena u centralni hol zgrade, a u šalter sali je povećan broj šalter mesta.

Vučić: Građani zaslužuju pravdu

Nova Palata pravde je slika napretka celog društva i istovremeno boljeg i većeg životnog standarda, kao i slika svake bolnice koji smo izgradili ili obnavljamo, poručio je Vučić.

"Ponosan sam i zbog sudija, tužilaca, zamenika, koji će u ovoj zgradi imati bolje uslove, svoje kabinete, ali najvažnije je da će građani koji ovde dolaze videti boljitak i napredak", rekao je Vučić.

Kuburović: Nijedan predmet nije izgubljen

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da nijedan predmet nije izgubljen u selidbi.

Kuburović je, na pitanje novinara na koji način će biti sprečen gubitak predmeta, kazala da su svi predmeti vraćeni na staru adresu.

"Počelo je da se radi. Od sledećeg ponedeljka počinju redovne aktivnosti. Svi predmeti su bezbedni. U arhivi su predmeti koji su završeni. Nema gubljenja predmeta", podvukla je ona.

Vučić je konstatovao da su priče o gubljenju predmeta, kao i priče o tome kako nikada Palata pravde neće ponovo raditi, i da se on navodno "dogovorio sa Arapima da na tom mestu nikne velelepni hotel".

"Sada se smeju sudije i tužioci i svi su srećni što će imati prelepi pogled na Beograd na vodi", kazao je on.

On je naveo da je srećan što je posle dve i po godine ušao jednu u modernu zgradu, što je posao rekonstrukcija završena na dobar način i što su razvejane sumnje onih koji su nisu verovali u valjanost posla.

"Neću ni da govorim o pričama da Palate pravde neće ni biti, već da će to biti hotel u Beogradu na vodi i o milion laži koje sam morao da slušam", primetio je Vučić.

U obnovu zgradu uloženo je 21 milion evra, a Vučić je dodao da taj novac nije pao s neba, da je EU dala 9 odsto, zbog čega im je beskrajno zahvalan, dok je 91 odsto te vrednosti dala država Srbija.

"Mi sebe treba da promenimo. Mi, političari, da manje komentarišemo rad našeg pravosuđa i tužilaštva, da vi pokušate da vas rad bude još efikasniji. Ja verujem u ljude koji su vredno studirali na Pravnom fakultetu i treba da dele pravdu u društvu", rekao je Vučić.

Kako je istakao, po izlasku društva iz krize, sada se vidi da će Srbija ići napred, a ljudi očekuju pravdu, više nego ikada.

"Zato je moja molba da tu pravdu građanima Srbije darujete, da imaju dodatno poštovanje prema svojoj zemlji i državnim organima, da dobro znaju da imaju zbog čega da veruju u budućnost u našoj zemlji. Bez pravde nema ni prava", podvukao je Vučić.

Predsednik je naveo da po pitanju vladavine prava u celini još mnogo toga mora da se uradi,

"Nećemo se libiti da po tom pitanju sebe menjamo i ispravljamo. A, isto tako čuvaćemo nezavisnost zemlje i obraz svog naroda, ne dozvoljavajući onima koji nisu ni u čemu ili su u malo čemu bolji od nas, da nam drže svakodnevne pridike kako da kažemo dobar dan ili dobro veče", istakao je Vučić.

Dodao je da je posebno srećan što je u razgovorima sa zaposlenima, čuo da su zadovoljni i da je bolje nego što je bilo.

Zahvalio je svima koji su uložili napore u obnovi Palate pravde, posebno EU, jer je to, kako je dodao, novac poreskih obveznika Unije.

"A, mi ćemo nastaviti da obnavljamo objekte u Srbiji, a vi nas podržavajte i u daljim projektima", zamolio je Vučić.

Niko nije odgovarao za neuspelu reformu pravosuđa

On je dodao da Srbija i danas trpi štetu, i finansijski i na druge načine, zbog neuspele reforme sudstva iz 2009. godine, za koju, inače, niko nije odgovarao.

"Finansijski smo pretrpeli veliku štetu, da ne govorim o suštinskom smislu, opstajanja pravde i prava u zemlji pravde i prava u zemlji. Finansijski smo pretrpeli ogromnu štetu, i još je plaćamo, milione i milione evra. Možemo to i da izračunamo. Niko nije odgovarao nego nam još sole pamet kako je to bila fantastična reforma", rekao je Vučić na pitanje novinara da li će za to neko odgovarati ili da li je već odgovarao.

"Ako bih rekao da je trebalo da odgovaraju, onda biste vi rekli da sam vršio pritisak na Tužilaštvo a to je samostalni državni organ", rekao je on.

"A, kada se nešto ne sviđa našim političkim protivnicima ono što rade Tužilaštvo i sudovi, onda to ne samo da je potpuno dozvoljeno, nego se komentariše kao pritisak vlasti, pa tako postupaju tužioci i sudije", kazao je Vučić.

To je igra licemernog, začaranog kruga, u kojoj mi moramo da se ponašamo ozbiljno i odgovorno i da ne radimo ono što rade naši politički protivnici, kazao je Vučić.

"Neko mora da bude i odgovoran", zaključio je on.

Kuburović: Građani će imati suđenja u razumnom roku

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je na otvaranju renovirane Palate pravde da sudije i tužioci, koji će raditi u toj zgradi, imaju moderne uslove rada, te da će moći da zaključuju suđenja u mnogo kraćim rokovima, od čega će i građani imati koristi.

"Građani će imati suđenja u razumnom roku i lakši pristup pravdi", navela je Kuburović.

Ona je ukazala da su u ovu zgradu smešteni Viši sud i Više javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo i krivično odeljenje Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Ukupna vrednost rekonstrukcije iznosila je 16 miliona evra, tri miliona evra izdvojeno je za računarsku i bezbednosnu opremu i nameštaj, navela je ministarka ukazujući da su ova sredstva dobijena iz kredita Evropske investicione banke.

Bilo je, kako je dodala i pomoći od Evropske unije za projekat i nadzor nad radovima, a iz budžeta je izdvojeno 88 miliona dinara.

Ona je zahvalila svima koji su učestvovali u radovima na rekonstrukciji, a sudijama i tužiocima kao i zaposlenima, poželela uspešan rad.

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović rekao je na otvaranju da je zgrada Palate pravde bila je i ostala simbol beogradskog i srpskog pravosuđa i višedecenijsko sedište okružnog i višeg suda u Beogradu.

Prema njegovim rečima, useljenje u zgradu Palate pravde, koja je opremljena po najvišim standardima EU, ne predstavlja samo useljenje u zgradu već i iskorak ka unapređenju vladavine prava i osnovnim demokratskih načela, jer je značaj sudske vlasti i njenog razvoja ključan za svaku državu koja teži evropskim vrednostima.

Stepanović je istakao da će sudije, tužioci i zaposleni sada imati neuporedivo bolje administrativno-tehničke uslove za rad u skladu s međunarodnim standardima i preporukama Evropske komisije.

"Sada će svaki sudija imati zastavnu sudnicu za vođenje glavnih pretresa i ročišta tako da će građanima biti obezbeđeno pravično suđenje u razumnim rokovima", rekao je Stepanović, ističući da će i građanima biti znatno olakšan pristup sudu i pravdi.

Od ukupno 70 sudnica koje su smeštene u Palati pravde, devet sudnica je opremljeno za tonsko i optičko snimanje sudskih postupaka, napomenuo je Stepanović.

Takođe, na raspolaganju će biti posebna prostorija namenjena za uzimanje iskaza od maloletnika, s obzirom da je reč o posebno osetljivoj kategoriji lica.

Fabrici: EU u potpunosti podržava pravosudne reforme u Srbiji

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je da je vladavina prava danas važnija nego ikada, jer je osnova svakog demokratskog društva i zato je važna za EU kao i za Srbiju koja je rešila da postane punopravna članica EU.

Fabrici je poručio da EU u potpunosti podržava pravosudne reforme u Srbiji.

"Ova Palata pružiće veći pristup pravosuđu uz povećanje broja sudnica, a građanima će olakšati pristup pravdi i omogućiti da imaju suđenja u razumnim rokovima", rekao je Fabrici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvaranje renovirane Palate pravde, prisustvuje i Vučić

Izvor: Blic, 01.Nov.2019

Renovirana zgrada Palate pravde u Beogradu biće otvorena danas, a događaju će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.