Otkriveni jezivi detalji najmasovnijeg ubistva u Kanadi: Ubica prvo napao svoju devojku FOTO

Izvor: B92, 24.Apr.2020, 23:04

Otkriveni jezivi detalji najmasovnijeg ubistva u Kanadi: Ubica prvo napao svoju devojku FOTO

Čovek koji je izveo najmasovnije ubistvo u Kanadi, svoj zločin započeo je napadom na svoju devojku, nova su saznanja policije, prenosi BBC.

Devojka se, kako se navodi, od njega sakrila tokom noći u šumi i postala ključni svedok u velikom zločinu.

Policija veruje da je Gabrijel Vortman za 12 sati u provinciji Nova Škotska ubio 22 osobe.

Navodi se da je poznavao nekoliko svojih žrtava, ali je ciljao strance kao i one koji su pokušali da pomognu žrtvama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U ažuriranom izveštaju koje je u petak objavila Kraljevska kanadska policija, šef Daren Čampbel nazvao je prolaznike koji su pokušali da pomognu žrtvama herojima.

BBC navodi da je Vortman nosio autentičnu policijsku uniformu, vozio ubedljivu kopiju policijskog vozila tokom sati dok je izvršavao svoj zločin, što je unelo dodatnu konfuziju u istragu, rekao je Čampbel.

Policija nije utvrdila motiv, niti zna u kojoj meri su ubistva planirana, navodi BBC.

Prema prvim informacijama, većina oružja koje je ubica koristio nelegalno je nabavljena u SAD-u.

Gabrijel Vortman (51) je ubijen 19. aprila u razmeni vatre sa policijom na benzinskoj stanici u Enfildu oko 11.30 po lokalnom vremenu.

Zločini su počeli u Novoj Škotskoj 18. aprila, a policija je na mesto stigla oko 22.30 nakon što je prijavljeno pucanje iz vatrenog oružja.

Pronađeno je nekoliko leševa po malom kvartu u više domova koji su zapaljeni.

Preko noći je tragano za ubicom, a sledećeg jutra oko 6 sati, njegova devojka je izašla iz šume i policiji rekla da ju je Vortman napao, da je naoružan i da ima nekoliko replika policijskih vozila, piše BBC.

Čampbel je kazao da je moguće da je napadač samo "izabran" i da je "katalizator ubistava", ali nije isključio mogućnost da ih je sam osmislio.

Kako BBC piše, mnogi su se zapitali zašto policija nije poslala uzbunu za hitne slučajeve već u subotu uveče, kada su čuli da postoji napadač koji se oblači i predstavlja kao policajac.

Čempbel je kazao da su pronađene tri replike policijskih vozila, a da je od njegove devojke policija saznala da postoji i četvrta.

Zvaničnik je kazao i da je policija bila pripremljena za uzbunu u nedelju ujutru kada je Vortman ubijen u Enfildu.

Prva žrtva napadača bio je Konst Stevenson, vojni veteran, druga Heder O Brajan, medicinska sestra koja je brinula o starijima u pandemiji koronavirusa tokom zatvaranja pancemije, a ubijena je u blizini svog rodnog grada Deberte.

Ubijena je i Kristin Biton, još jedna medicinska sestra.

Nastavnica u osnovnoj školi Lisa Mekkuli, inače majka dvoje dece takođe je ubijena.

Među žrtvama su i Sean MekLeod i njegova oartnerka Alana Dženkins, kao i njihov komšija Tom Baglej, verovatno dok je otišao kod komšija u nedelju ujutru.

"Ubijen je pokušavajući da pomogne", napisala je njegova ćerka na Fejsbuku.

Osnovan je fond za prikupljanje pomoći za sahranu tročlane porodice Oliver, jer su ubijeni bračni par i njihova ćerka.

Na meti napadača bio je i bračni par Bler.

"Moja porodica je prošla kroz mnogo toga. Oboje vas mnogo volim i šaljem ljubav oboma, kao i svima koji su nekoga izgubili u napadu", napisala je njihova rođaka.

U napadu je ranjen jedan policajac, koji se oporavlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.