Izvor: Blic, 19.Jan.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spektakularna mreža NAJVEĆE PODVODNE PEĆINE koja baca novo svetlo na DREVNE CIVILIZACIJE (FOTO)

Grupa ronilaca otkrila je prolaz koji spaja dve podvodne šupljine u Meksiku za koju se sada smatra da je najduža potopljena pećina na planeti. Kako se veruje, ovo otkriće moglo bi da baci novo svetlo na civilizaciju drevnih Maja.

Iz projekta "Gran Akuifero Maja", koji je posvećen proučavanju i očuvanju podvodnih terena poluostrva Jukatan, navedeno je da se radi o pećini dugoj 347 kilometara koja je otkrivena nakon višemesečnih pretraživanja podvodnih kanala, prenosi britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tabloid "Gardijan".

Nedaleko od Tuluma, grupa ronilaca je otkrila da je sistem pećina Sak Aktun dug 263 kilometara, povezan sa Dos Ođos sistemom koji se proteže na 83 kilometara.

Giljermo de Anda, direktor i podvodni arheolog tima "Gran Akuifero Maja", rekao je da će neverovatno otkriće pomoći boljem razumevanju bogate kulture regiona, na kojem je dominirala civilizacija Maja pre španskih osvajanja.

- Omogućuje nam da mnogo bolje razumemo kako su nastali rituali, sveta mesta i velika naselja iz perioda pre dolaska Španaca - rekao je za Rojters.

Poluostrvo Jukatan prekriveno je monumentalnim relikvijama Maja, čiji su gradovi bili povezani širom mrežom rudnika povezanih sa podzemnim vodama, poznatih kao kenotama. Neke kenote su stekle i poseban verski značaj za Maje, čiji potomci i danas žive u ovim predelima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.