Otkrivena jedna od najvećih rimskih olupina ikada! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena jedna od najvećih rimskih olupina ikada! (VIDEO)

Arheolozi su na dnu Sredozemnog mora pronašli olupinu jednog od najvećih rimskih brodova ikada otkrivenih.

Među ostacima velikog broda, za koji se veruje da je potonuo pre oko 2.000 godina, nalazi se i tovar od 6.000 glinenih amfora u kojima je najverovatnije prenošeno maslinovo ulje i vino.

Brod dugačak 35 metara najveći je ikada pronađen u istočnom Mediteranu i jedan od četiri najveća ikada pronađena rimska broda.

Tim sa grčkog univerziteta Patras >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << otkrili su olupinu na kilometar i po od Fiskarda na Kefaloniji na dubini od 60 metara pomoću sonara.

"Tovar amfora, koje su jasno vidljive na dnu, u veoma je dobrom stanju, a olupina bi mogla da bude izuzetan izvor informacija o mnogim stvarima, od prevoznih ruta i trgovine do brodogradilišne tehnike. Zbog toga se smatra otkrićem od velikog arheološkog značaja“, naveli su arheolozi.

Dalja studija olupine pružiće stručnjacima informacije o pomorskim rutama, trgovini i izgradnji brodova u periodu od 1. veka pre nove ere do 1. veka nove ere, dodali su naučnici.

Jedini problem sada je, šta uraditi sa okupinom?

Jorgos Ferentinos sa Univerziteta Patras rekao je CNN da bi vađenje olupine bio skup podihvat i da bi jeftinije, i očiglednije, bilo da se povade amfore i uz pomoć DNK analize utvrdi da li su bile pune vina, maslinovog ulja, ječma ili pšenice.

Potom će eksperti isplanirati kako da od okupine naprave podvodni park.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Pronađena olupina rimskog broda sa šest hiljada amfora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2019

Arheolozi su na dnu Sredozemnog mora pronašli olupinu jednog od najvećih rimskih brodova ikada otkrivenih...Ostaci velikog broda, za koji se veruje da je potopljen pre oko 2.000 godina, uključuju 6.000 glinenih amfora u kojima je transportovano ulje i vino...Brod dugačak 35 metara najveći je ikada...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.