Osude izveštavanja medija o slučaju otmice maloletne Monike

Izvor: RTS, 30.Dec.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude izveštavanja medija o slučaju otmice maloletne Monike

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, kao i Udruženje novinara Srbije osudili su način izveštavanja pojedinih medija o slučaju otmice maloletne Monike Karimanović i apelovali da novinari i urednicu poštuju njenu privatnost.
Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštila je da je nedopustivo izveštavanje medija o zdravstvenom stanju Monike Karimanović, uz objavljivanje fotografija i monstruoznih detalja otmice.

Mihajlovićeva apeluje da se novinari suzdrže od senzacionalističkog izveštavanja i da imaju dužnu pažnju prema devojčici koja je doživela veliku traumu.
Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović apelovao je na urednike, povodom naslovnih strana novina, tekstova i televizijskih izveštaja o slučaju Monike Karimanović, da imaju više mere i da poštuju činjenicu da je reč o maloletnoj osobi koja ima pravo na zaštitu i privatnost.
U pisanoj izjavi Gajović ističe da mu nije želja da utiče na uređivačku politiku medija, koncept i sadržaj.
"Zamolio bih urednike i novinare da imaju u vidu težinu svega što se prethodnih dana desilo Moniki i njenim roditeljima, to jest da imaju u vidu eventualne posledice koje način izveštavanja kao što je današnji može imati na emotivni, socijalni i intelektualni razvoj ove devojčice, koja je tek zakoračila u život", rekao je Gajović.
Udruženje novinara Srbije osudilo je današnju naslovnicu Srpskog telegrafa kojom je, kažu, drastično prekršen Kodeks novinara Srbije objavljivanjem osetljivih, ličnih podataka o zdravstvenom stanju dvanaestogodišnje devojčice pronađene posle desetodnevne otmice.
"Objavljivanje ličnih podataka kao što su podaci iz medicinskog kartona, pogotovo dvanaestogodišnjeg deteta, ne može biti pravdano javnim interesom. Upravo suprotno, radi se o grubom nepoštovanju privatnosti i dostojanstva maloletne žrtve", navedeno je u saopštenju UNS-a.
Pozvali su urednike i medije da se uzdrže od daljeg iznošenja privatnih fotografija i podataka koji mogu štetiti psihofizičkom razvoju i životu devojčice koja je juče konačno pronađena.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gajović: Apel urednicima da imaju više mere u svojim objavama o Moniki Karimanović

Izvor: Danas, 30.Dec.2019

Povodom današnjih naslovnih strana štampanih medija, tekstova i televizijskih izveštaja koji se tiču slučaja devojčice Monike Karimanović, reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.