Oštre poruke iranskih zvaničnika posle raketnih napada – ovo je šamar u lice SAD

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre poruke iranskih zvaničnika posle raketnih napada – "ovo je šamar u lice SAD"

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da su raketni napadi koje je ta zemlja izvela prošle noći na američke baze u Iraku bili "šamar u lice SAD". Predsednik Irana kaže da će ta zemlja "odseći nogu SAD" u regionu.
Iran je tokom noći balističkim raketama napao dve vojne baze u Iraku u kojima su  američki vojnci.
Ali Hamnei je poručio da bi američke snage trebalo da napuste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << region. Prema njegovim rečima, američko prisustvo je izvor korupcije u regionu.

Označio je Ameriku kao iranskog neprijatelja i rekao da bi nastavljanje razgovora sa SAD o nuklearnom programu otvorilo vrata za američku dominaciju.
Hamnei je, osim Amerike, kao iranske neprijatelje označio Izrael i "arogantni sistem", aludirajući na zapadne zemlje.
Oglasio se i predsednik Irana Hasan Rohani koji je rekao da su SAD možda „odsekle Solejmanijevu ruku" ali da će Iran odgovoriti tako što će „odseći njihovu nogu" u regionu, prenosi iranska novinska agencija Fars.
Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif rekao je da su akcije te zemlje legitimni čin samoodbrane. 
U međuvremenu je iranska državna televizija objavila snimak za koji se tvrdi da da pokazuje raketne napade na baze u Iraku.

Iranske rakete noćas su gađale baze u Iraku. Na Irbil i Ajs el Asad palo je najmanje 15 raketa "fateh".
Amerikanci tvrde da među njihovim vojnicima nema žrtava iako je iranska državna televizija prenela da je nastradalo najmanje "80 američkih terorista".
Američki predsednik Donald Tramp najavio je obraćanje naciji ujutru po američkom vremenu, odnosno posle podneva po srednjoevropskom. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hamenei: Napad u Iraku šamar u lice SAD

Izvor: Danas, 08.Jan.2020

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je danas da je raketni napad Irana bio "šamar u lice" SAD, ali i da "vojna akcija nije dovoljna".

Nastavak na Danas...

Tramp: Ne treba nam nafta sa Bliskog istoka

Izvor: RTS, 08.Jan.2020

Američki predsednik Donald Tramp najavio da će Vašington uvesti nove sankcije Iranu, navodeći da vojni vrh SAD i dalje razmatra način na koji će odgovoriti na noćašnji raketni napad Republikanske garde. Ne treba nam nafta sa Bliskog istoka.. Islamska država zajednički neprijatelj, rekao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.