Ostavke u Nobelovom komitetu, jedna zbog nagrade Handkeu

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavke u Nobelovom komitetu, jedna zbog nagrade Handkeu

Dva spoljna člana Nobelovog komiteta podnela su ostavke nakon što su uputili kritike Švedskoj akademiji.

Pisac Kristofer Leandor je naveo da daje ostavku na članstvo u Komitetu jer, kako je obrazložio, nema ni vremena ni strpljenja da čeka da se to telo reformiše.

On je, međutim, napomenuo da njegova odluka nije povezana sa odlukom Komiteta da dodeli Nobelovu nagradu za 2019. godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Švedska književnica i kritičarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gun-Brit Sundstrom s druge strane kao razlog za podnošenje ostavke navela je upravo dodelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Ona je u saopštenju navela da se iz obrazloženja odluke o dodeli nagrade Handkeu može zaključiti da je književnost iznad politike, istakavši da ona ne deli taj stav.

Handke je kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova i prisustvovanja sahrani bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, naveo je Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.