Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci ne žele u betonirce i zidare

BANJALUKA - Betonirac, zidar, staklar, hemijski tehničar... samo su neka od ukupno 29 zanimanja u Republici Srpskoj za koja ne postoji interesovanje. To znači da od 100 zanimanja i 23 struke, koliko ih ima u RS, ovih 29 zanata ne bi trebalo da se od ove godine pronađu u novom dokumentu upisne politike, jer nisu atraktivni za osnovce.

- Uglavnom ne postoji interesovanje za zanimanje trećeg stepena. Primera radi, nedavno su dolazili poslodavci iz Slovenije koji su bili voljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da zaposle veći broj učenika koji završavaju građevinsku školu. Međutim, njih nema, jer to zanimanje nije privlačno za osnovce - rekla je juče Danica Krunić, načelnica za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvete i kulture RS i dodala da bi nova upisna politika za srednju školu trebalo da se donese do 20. marta.

Upravo zbog izrade ovog dokumenta, Ministarstvo je u decembru prošle godine sprovelo anketu među učenicima završnih razreda u Banjaluci, u kojoj su se osnovci izjasnili šta žele da upišu.

- Ekonomija, pravo i administracija su za 655 od ukupno 1.838 anketiranih učenika najprivlačnija zanimanja. Međutim, učenici - s obzirom na to da su još mladi - ne prepoznaju tržište i ne upisuju zanimanja sa kojim bi sigurno posle završetka srednje škole našli posao - objašnjava Krunić.

Ona je istakla kako je želja Ministarstva da sve više osnovaca upisuje gimnaziju, jer bi tokom srednjeg školovanja sazreli i lakše bi mogli da se opredele za ono što žele da studiraju.

- Škola, Ministarstvo, mediji - svi zajedno treba da se uključe i pomognu deci, kako bi ona sama mogla da se opredele za zanimanje koje žele. To ne treba da bude izbor roditelja ili prijatelja, nego učenici treba da upišu samo ono zanimanje koje žele - ističe Krunić.

Ona je takođe najavila da će predstavnici resornog ministarstva u narednom periodu obići i ostale škole u RS, kako bi se upoznali sa željama i ostalih osnovaca širom Srpske, pre izrade dokumenta o upisnoj politici za srednje škole u RS.

Srednjoškolci iz Srpske bolji!

Agencija za standarde i ocenjivanje FBiH i RS sprovela je istraživanje među učenicima prvih razreda srednjih škola o znanju matematike i maternjeg jezika, u 19 škola u BiH. Učenici iz šest srednjih škola u RS su postigli mnogo bolji uspeh nego učenici iz FBiH. Najbolje rezultate iz srpskog jezika su postigli učenici Gimnazije „Filip Višnjić" iz Bijeljine, a iz matematike učenici banjalučke Gimnazije.

Statistika biroa rada za 2007.

Zanimanje novozaposlenih nezaposlenih

Poljoprivrednici 280 1.845

Prerađivači hrane 60 377

Šumari 100 600

Prerađivači drveta 147 1.135

Električari i energetičari 750 3.162

Građevinari 213 1187

Administratori 230 1.686

Finasijski radnici i posrednici 1.142 6.537

Zdravstveni i socijalni radnici 444 2.037

Gimnazije 767 4.295

*podaci Zavoda za zapošljavanje RS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.