Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2018, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmorki prijavljenoj za lažno svjedočenje prijeti do pet godina robije

BANJALUKA - Osmorici mladića iz Banjaluke, Prnjavora i Gradiške, koji su svjedočili u predmetu "Petrićevac", a tokom kojeg je suđeno optuženima za prodaju droge, prijeti i do pet godina zatvora, jer ih policija tereti za davanje lažnog iskaza.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da su u pitanju Dalibor Vukelić (19), Branko Ritan (31), Miroslav Miljuš (28), Stefan Zeljković (22), Slavko Marić (33) i Ognjen Vuković (22), svi iz Banjaluke, zatim Slobodan Oljača (29) iz Prnjavora >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i Milan Ćirić (29) iz Gradiške.

Takođe nezvanično, sumnjiče ih da su jedno pričali policiji, a onda su u sudnici banjalučkog Okružnog suda tokom svjedočenja govorili sasvim drugu priču.

"Kada se daje izjava u policiji u svojstvu svjedoka upozorava se na to da je davanje lažnog iskaza krivično djelo. Oni su prvo sve rekli protiv osumnjičenih, a kad su došli na sud, vjerovatno iz straha, promijenili su iskaz", pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Za ovakve slučajeve - zakon je jasan.

"Ako je lažan iskaz dat u krivičnom postupku, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", piše u Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

Upravo za davanje lažnog iskaza je ovu osmorku banjalučka policija prijavila Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

"Osumnjičeni su u krivičnom postupku pred Sudskim vijećem nadležnog suda promijenili svoje iskaze, koje su prethodno u toku istrage izjavili policajcima, odnosno iznijeli lažne činjenice bitne za postupak", kaže Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

Iako upozoreni da je davanje lažnog iskaza krivično djelo, neki svjedoci su tokom suđenja pripadnicima grupe koja je pala u akciji "Petrićevac" mijenjali iskaze.

Tužilac u tom predmetu je na ovo skretao pažnju još u sudnici, ali su neki svjedoci istrajavali u tvrdnjama da od optuženih nikada nisu kupovali drogu, iako su drugačije izjavljivali pred policijom.

Svjedok Zeljković je, podsjetimo se, u sudnici izjavio da je u policiji pod prisilom potpisao izjavu da je kupovao drogu od optuženih Dejana Blagojevića (23) i Radovana Radanovića (24).

Svjedok  Ćirić pred Sudskim vijećem je izjavio da nije kupovao drogu od optuženog Ognjena Ćutkovića već od drugog lica u Gradišci, a tužilac ga je upozorio da je u istrazi rekao da je 2014. od Ćutkovića kupio drogu, te upitao zašto mijenja iskaz.

Vuković je iskaz promijenio rekavši da je s pojedinim optuženim uživao drogu, ali da im za to nije plaćao. U predmetu "Petrićevac", prisjetimo se, 10 optuženih osuđeno je na ukupno 30 godina i 11 mjeseci robije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.