Oslikava se jedan od najstarijih hramova u Srbiji

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslikava se jedan od najstarijih hramova u Srbiji

Počeli su radovi na oslikavanju unutrašnjosti crkve Svetog Vaznezesenja Gospodnjeg u Čačku, koja je u prethodne dve godine kompletno rekonstruisana. Ovaj hram jedan je od najstarijih u Srbiji - sagrađen 1196. godine kao zadužbina župana Stracimira, brata Stefana Nemanje.
Pripremni radovi uveliko su u toku u nekadašnjem manstiru Bogorodice gradačke. Skele su postavljene u delu oko oltara i do kupole >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i to je i ono što će se u ovoj fazi oslikavati.

Živopisanje čačanske crkve povereno je akademskom slikaru Radanu Radojloviću. Umetnik iz Ćuprije oslikao je između ostalih i saborne hramove u Nišu i Kruševcu.
"Prevelika čast da ovaj hram iz 12. veka iz doba Nemnjića započnem iz kupole sa Gospodom. Gore je vladika zamislio da se dogodi Vaznesenje Gospodnje kome je hram posvećen", kaže akademski slikar Radan Radojlović.
Planirano je da se oslikavanje završi do proslave narednog Vaskrsa.
"Mi smo ovde pripremili knjige na jedan drevan način da upisujemo ko bude bio priložnik, tako da će u istorijatu hrama ostati ko je priložnik eventualno neke scene jevanđelske ili nekoga svetitelja ili praznika koji budemo oslikavali", navodi Marko Mirković, starešina čačanske crkve.
Donacijama grada i republike i uz pomoć privrednika i građana čačanska crkva zaštićena je daljeg propadanja. Radilo se na kupoli, ojačani su zidovi, uvedena nova instalacija. Grad će pomoći i oslikavanje hrama.
"Grad Čačak će nastaviti, naravno, da pomaže ovu veliku svetinju koja je starija i od same Studenice i novčano, naravno, i u aktivnostima. I naša želja je da na vrhu kupole pantokrator koji treba prvi da se oslika u u samom hramu na kupoli bude dar grada Čačka", kaže Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.
Jedna od najstarijih crkava u Srbiji ima bogatu i dugu istoriju. Tokom osam vekova bila je manastir, tri puta džamija i parohijska crkva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.