Orban u Hrvatskoj: Imamo gorčinu u ustima

Izvor: B92, 03.Dec.2018, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban u Hrvatskoj: Imamo gorčinu u ustima

Zagreb -- Mađarski premijer Viktor Orban opisao je odnos Mađarske i Hrvatske kao "kad se čoveku trn zabije u nokat", prenosi Index.hr.

"Hrvatski premijer nije boravio kod nas već šest godina, ja nisam bio u Hrvatskoj sedam godina. Ja sam došao u cilju promene ove neprirodne situacije i da vratimo naše odnose na normalan kolosek", rekao je Orban u Zagrebu nakon sastanka sa Plenkovićem.

Dodao je da postoji određena "gorčina u ustima", jer odnosi dve države nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u potpunosti "bez oblaka".

"Verovatno je poznat osećaj kada čovek reaguje na trn koji se zabija u nokat i oseti vatru. Nije velika stvar, ali utiče jako na čoveka. Moramo izvućci taj trn ispod nokta. To je ono što bismo mi sad hteli", rekao je Orban.

On je rekao i da se s Plenkovićem složio o potrebi jake Evrope.

"Želimo da jačamo međusobnu saradnju evropskih naroda. Biće nam drago ako Hrvatska što pre postane članica šengenske zone. To ce podcrtati važnost Evrope", rekao je Orban.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je sa Orbanom razgovarao o odnosu prema manjinama, kao i o nizu pitanja koja se odnose na prekograničnu saradnju.

"Želimo olakšanu trgovinu, saobraćaj... Uz saobraćajnu saradnju, naročito koridor Vc, govorili smo o daljim ulaganjima u željezničku Infrastrukturu i, naravno, o saradnji u energetskom sektoru, u šta je uključen i nama važan LNG terminal na Krku", rekao je Plenković nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, sa Orbanom je razgovarao i o odnosu Ina-MOL, pitanju koje je, kako kaže, zakomplikovalo odnose dve zemlje.

"Želimo da se ti problemi reše", rekao je Plenković i dodao da su razgovarali i o želji Hrvatske da uđe u Šengen, uz nadu da će za to imati podršku Mađarske. Plenković je istakao da je dobra vest da je poseta Orbana prva bilateralna poseta nakon sedam godina, preosi Index.hr.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.