Orban dobio preporuku, u četvrtak izbor za premijera

Izvor: B92, 08.Maj.2018, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban dobio preporuku, u četvrtak izbor za premijera

Budimpešta -- Predsednik Mađarske Janoš Ader preporučio je poslanicima na konstitutivnoj sednici parlamenta da za premijera ponovo izaberu Viktora Orbana.

Orban će u trećem uzastopnom mandatu nastojati da sprovede ustavne promene.

"Zatražio sam od premijera Viktora Orbana da formira novu vladu i on je to prihvatio", kazao je Ader.

Rojters navodi da se očekuje da izbor Orbana za premijera u četvrtak bude formalnost, nakon čega on treba da se obrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentu.

Mađarski parlament danas održava konstitutivnu sednicu, nakon ubedljive izborne pobede u aprilu stranke Fides premijera Orbana koji je osvojio treći uzastopni mandat, a ispred parlamenta okupljeno je oko 1.000 ljudi u protestu protiv Orbanove vlasti koji nazivaju autoritarnom.

Rojters navodi da je Orban, kojeg je agencija okarakterisala kao desno orijentisanog nacionalistu, povećao kontrolu nad medijima i svoje saveznike stavio na čelo nekada nezavisnih institucija, istovremeno odbijajući da u Mađarski primi veliki broj migranata zbog čega je u sukobu s Evropskom komisijom.

Navodi se da demonstranti u Budimpešti mašu mađarskim i EU zastavama i tvrde da je Orban ugušio medije i na nepravedan način manipulisao izbornim pravilima.

"Ja ovu vladu smatram nelegitimnom. Izmenom izbornog zakona on (Orban) je obezbedio da ponovo ima dvotrećinsku većinu u parlamentu", kazala je učesnica protesta Edit Glas.

Navodi se da su demonstranti uzvikivali "Demokratija, demokratija!" i ispred parlamenta istakli transparent na kojem piše "Ustav je nelegitiman".

Rojters podseća da Orbanova stranka Fides ima 133 od ukupno 199 poslaničkih mesta i da je on premijer sa najdužim stažom u Mađarskoj nakon pada komunizma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.