Orban: Stupa na snagu druga faza privrednog akcionog plana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2020, 13:05

Orban: Stupa na snagu druga faza privrednog akcionog plana

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban predstavio je danas drugi deo sveobuhvatnog Akcionog plana za oživaljavanje privrede, koji je još ranije nazvao „najvećim u istoriji Mađarske“.

Kompletan program se sastoji iz tri faze: prva je započeta još pre dve nedelje, druga sada stupa na snagu, a sprovođenje treće će biti posebno aktuelno kada se okonča epidemija koronavirusa.

„Cilj nam je da otvorimo onoliko novih radnih mesta koliko virus uništi, a istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je potrebno boriti se protiv epidemije i posledicama koje će ona izazvati u privredi. Moramo spasavati ljudske živote, ali i brinuti se za njihovu budućnost“, rekao je Orban u obraćanju naciji, koje je direktno prenosila državna televizija M1.

Prema njegovim rečima kovid-19 preti da ugrozi sve ono što je u Evropi i Mađarskoj urađeno u proteklih deset godina.

„Situacija je nepravedna, nije do nas, ali to ne menja činjenicu da se moramo suočiti sa ozbiljnim izazovima“, naglasio je mađarski premijer i naveo pet kompleksnih programa, s tim da svaki ima i niz potprograma.

Prvi program se odnosi na očuvanje radnih mesta, a u tom kontekstu vlada je spremna da privatnim preduzetnicima pokrije deo plata za radnike. Na drugom mestu je izdvajanje 450 milijardi forinti (po današnjem kursu to je 1,2 milijarde evra) za podsticaj investicijama, a na trećem je usmeravanje posebne pažnje najugroženijim sektorima, kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevina, filmska industrija...

Preduzećima će se pomoći i kreditima pod povoljnim uslovima u iznosu od 2.000 milijardi forinti, a nisu zaboravljeni ni penzioneri, jer će od iduće godine dobijati i 13. penziju.

Saopštenju je prisustvovalo i troje visokih funkcionera, koji će imati ključnu ulogu u sprovođenju plana privrednog oporavka zemlje. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Laslo Palkovič će koodinisati sve aktivnosti, ministar finansija Mihalj Varga će biti zadužen da obezbedi sredstva, dok je ministarka bez portfelja Andrea Mager, koja se i bavi brigom o nacionalnoj imovini, dobila zadatak da pokrene državna preduzeća i aktivno iz uključi u sprovođenje programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Orban najavio nove ekonomske mere

Izvor: Radio 021, 06.Apr.2020

Premijer Mađarske Viktor Orban najavio je danas pet novih programa koje bi u pandemiji korona virusa zaštitile ekonomiju zemlje, uz ocenu da će "biti kreirano onoliko radnih mesta, koliko ih epidemija uništi"..."Moramo da se borimo protiv epidemije i ekonomskih izazova simultano", rekao je Orban...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.