Optužnica za zločin nad vojnicima JNA još čeka potvrdu

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 16:12

Optužnica za zločin nad vojnicima JNA još čeka potvrdu

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (ZNG-Zenge) B.T. zvanog "Ranko".

On se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP-a Hrvatske.

B.T. je poreklom Albanac koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i identifikovali ga kao jednog od počinilaca ovog gnusnog zločina, u kojem je na najzverskiji način mučeno i prebijano 14 vojnika JNA, od kojih je B.T. jednog ubio.

Međutim, ova optužnica, koja je 7. jula 2021. godine predata sudu na potvrđivanje, još nije potvrđena.

Vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vratilo je tužilaštvu na dopunu istrage, a u tužilaštvu za ratne zločine kažu da je dopuna i dalje u toku.

Advokati upućeni u predmet negoduju što se postupak odugovlači, a sud u Beogradu, kako kažu, stalno izbegava da sudi zločine nad Srbima.

"Pitanje je zašto naš sud ne procesuira zločine nad oštećenim Srbima. Paradoks je da bi bilo bolje za oštećene Srbe da te slučajeve sudi hrvatski sud", smatra beogradski advokat Aleksandar Cvejić.

B.T. nije dostupan srpskim pravosudnim organima, jer je nakon hapšenja po poternici naše zemlje u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj, zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.

On se tereti da je kao pripadnik ZNG-a zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG-a i MUP-a HR, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

U više navrata je B.T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA, čiji se identitet za sada ne objavljuje u javnosti - BB, VV, GG, DD, DJDJ, EE, ŽŽ, Ž, II, JJ, KK, LL, LjLj i MM tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po ledjima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

Sve to je, prema stavu tužilaštva, za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

Povrh svega, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja vojnika BB, iz pištolja mu je u glavu ispalio jedan hitac nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je podlegao na licu mesta.

Optužnicom od 7. jula 2021. godine su obuhvaćeni dogadjaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG-a i MUP-a Hrvatske, piše na sajtu Tužilastva za ratne zločine Srbije.

Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, praktično je nemoguće, jer je konkretna žrtva mrtva.

B.T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločim protiv ratnih zarobljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.