Opozicija: Najava promene rada parlamenta rezultat pritiska ne samo Brisela već i opozicije

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Najava promene rada parlamenta rezultat pritiska ne samo Brisela već i opozicije

Više opozicionih poslaničkih grupa ocenilo je danas da je najava predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković o promeni rada pralamenta, odnosno izbegavanje donošenja zakona po hitnom postupku, omogućavanje rasprave o budžetu kao jedine tačke dnevnog reda i ukidanje besmislenih amandama rezultat ne samo pritiska Brisela već i rezultat bojkota parlamenta i građanskih protesta.

Deo opozicije je ipak skeptičan da će do promena doći, ili pak ocenjuje da bi promene možda >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mogle biti moguće samo ukoliko bi Maja Gojković bila smenjena sa mesta predsednice parlamenta.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je agenciji Beta da je najava promene u radu pokazatelj da je zapravo vladajuća većina na čelu sa Majom Gojković i uz odborenje predsednika Srbije Aleksandra Vučićaonemogućavala debatu i urušavala najviše zakonodavno telo.

"Zanimljiva stvar je da sada Maja Gojković može da obeća da neće biti besmislenih amandmana, zakona po hitnom postupku i da će biti rasprave o budžetu koji će biti jedina tačka dnevnog reda na sednici. To je potvrda da je takav rad bio u organizaciji i nje (Maje Gojković) i čitave skupštinske većine i predsednika države koji je sve to odobravao", rekao je Ćirić.

On je kazao da opozicija na te probleme ukazuje od početka aktuelnog saziva parlamenta, odnosno već tri godine, te da odluka Maje Gojković da promeni rad parlamenta nije posledica samo izveštaja Evropske komisije, u kome su iznete zamerke na račun najvišeg zakonodavnog tela, već da je najava promene rada rezultat bojkota parlamenta i građanskih protesta, ali da je pitanje da li će i kada do toga doći.

Šefica poslaničke grupe "Klub samostalnih poslanika" i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je agenciji Beta da, ako vlast zaista želi nešto da promeni, prvo treba da smeni Maju Gojković sa mesta predsednice parlamenta.

Šefica poslaničke grupe "Za spas Srbije-Nova Srbija" i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je agenciji Beta da Maju Gojković nije ništa ni ranije sprečavalo da obeshrabri besmislene amandmane vladajuće većine i nedemokratsko donošenje zakona po hitnom postupku, ali da sada kada je Evropska komisija konačno stavila ozbiljne primedbe na vladavinu prava i demokratske procese u Srbiji, kao i na "raspad" parlamenta, Gojković pokušava da "izvadi fleke" obećanjem da će od sada "biti dobri".

"Brisel voli lojalne i uređene države. Ovaj režim lojalnost još i održava, ali neuređenost i raspad demokratije ne mogu da se sakriju, a niti poprave od strane onih koji su doveli do ovog stanja društvo i državu", istakla je Sanda Rašković Ivić.

Za šeficu poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjnu Macuru problem je to što su poslanici bili prinuđeni da čekaju izveštaj Evropske komisije da se "neke normalne stvari sprovedu u delo", odnosno problem je što se nije reagovalo ranije.

Macura je agenciji Beta rekla da je Gojković na skupštinskom kolegijumu u martu najavila mogućnost promena u radu parlamenta, ali da se ipak na kraju čekao izveštaj Evrospke komisije, odnosno pritisak iz Brisela.

Izvršni direktor Cesid-a Bojan Klačar rekao je agenciji Beta da je Maja Gojković promene najavila javno na ozbiljnom skupu i da bi morala da ih ispuni, te da preporuke Evropske komisije ne ugrožavaju vlast i nije nemoguće sprovesti ih.

On je ocenio da su najavljene promene direktna posledica izveštaja Evropske komisije i da je na neki način vlast razumela poruke koje se odnose na vrlo jasne kritike prema parlamentu, jer je parlament u tom izveštaju i prepoznat kao institucija koja je dobila određenu vrstu loših ocena.

"Te kritike su i relativno lako sprovodive i napraviće najmanju moguću štetu vlasti. Ima kritika u izveštaju koje je teže ispuniti i izaći im u susret, a ovo što se tiče parlamenta su stvari koje mogu relativno brzo da se reše", dodao je Klačar.

On je kazao da najavljene promene u radu ;koje se najavljuju u poslednje vreme nisu direktno povezane sa Poslovnikom o radu parlamenta, ali da se Poslovnik Briselu može predstaviti kao opravdanje zašto je došlo do loše situacije u parlamentu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.