Opomena u 10 slika: Zašto se huligani ne plaše policije i države

Izvor: Blic, 02.Okt.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opomena u 10 slika: Zašto se huligani ne plaše policije i države

"Nasilničke grupe planiraju da izazovu nemire širih razmera, čiji cilj nije samo nasilje nad učesnicima parade, već rušenje ustavnog poretka". To je manje-više fraza koja se već tradicinalno koristi na jesen pred Gej paradu, koja je i ove godine zabranjena. Zašto se huligani ne plaše policije i države?

1. Jer država po drugi put zabranjuje gej paradu i uzmiče pred nasilnicma

Pomenuta fraza je zapravo priznanje da su huligani jači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od države - ne zbog toga što zaista jesu, već što im je to dopušteno. Zabrana nesumnjivo sprečava nasilje, ili ga, bolje rečeno, odlaže, ali istovremeno hrani ekstremistički deo društva kod kojeg stvara osećaj trijumfa.

2. Zato što su gosti na slavlju kod SPS i ministra policije Ivice Dačića

Aleksandar Vavić, vođa navijačke grupe “Alkatraz” (prvi s leva na slici, sa bakljom), koji je osuđen na godinu zatvora i iza sebe ima čak 12 krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških povreda i razbojništva, učestvovao je 6. maja u postizbornoj proslavi SPS-a i njenog lidera Ivice Dačića, ministra policije u prošloj vladi, a u ovoj je još i premijer pride.

Dačić je tada izjavio da to što se neko s njim negde slikao, a da pritom i ne zna tu osobu, neće zaštititi tu osobu od policije.

3. Zato što ni prethodne vlasti nisu učinile mnogo protiv njih

Prethodna vlast je javno isticala da želi da okonča problem sa navijačima, a tužilaštvo je najavljivalo zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa. Velike najave su se samo pretvorile u parole koje su ponavljane posle svakog većeg incidenta iza kog su stajali huligani.

A ko su huligani koji godinama terorišu Srbiju, nije nepoznanica. Ako nikome drugom, onda službama bezbednosti. Navijači su se često pokazivali kao korisni za pojedine političke strukture i odrađivali bi im "prljave" poslove, poput paljenja punktova na administrativnim prelazima sa Kosovom.

4. Zato što su umislili da su njihovi došli na vlast, a vlast ne čini ništa da bi ih u tome razuverila

- Oni imaju osećaj da su "njihovi" sada došli na vlast i ne boje se ničega. Njihovo ponašanje ima veze i s tim što su u sastavu nove vlasti ljudi koji ističu svoj nacionalizam, u čemu se prepoznaju ultradesničari i navijači, jer su mišljenja da im se stavovi podudaraju - kaže Dobrivoje Radovanović, dugogodišnji direktor Instituta za kriminološka istraživanja.

5. Zato što sede s političarima u upravama sportskih društava

U rukovodstvu FK Crvena zvezda su i visoki funkcioneri SPS Petar Škundrić i Aleksandar Antić, ali su u izvršnom organu kluba bili i krivično gonjene vođe navijača Marko Vučković (Ultra bojs) i Dražen Dragaš (Belgrejd bojs).

Kriminalci se bore za status vođa navijača

Sociolog Goran Kovačević kaže za "Blic" da huligane svi ohrabruju, od klubova, političara, preko policije, do sudstva, i da nasilje ne treba da čudi.

- Ako uprava kluba danas sedi s navijačima, objavljuje da su oni 12. igrač i konsultuje se s njima o izboru trenera, a sutradan kaže u medijima da se bori protiv tih istih ljudi, jasno je ko se ponaša neodgovorno - ističe Kovačević.

6. Zato što policija planski blago reaguje na ispade huligana

Ivan Đorović, načelnik kragujevačke policije, izjavio je da policija tokom poslednjih huliganskih izgreda u Kragujevcu namerno nije htela da privodi izgrednike za vreme utakmice, pod opravdanjem da bi to bilo rizično i da bi izazvalo još veće sukobe i nerede.

Umesto hapšenja, policijska uprava u Kragujevcu se opredelila da ulije strah u kosti huliganima "detaljnim pregledanjem" snimaka nereda pre i za vreme utakmice između Radničkog i Crvene zvezde.

7. Zato što je blaga kaznena politika prema huliganima

Apelacioni sud prepolovio je kazne organizatorima ubistva Brisa Tatona u Beogradu, pa su Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su prvobitno osuđeni na 35 i 32 godine zatvora ,dobili su umanjene kazne od 15 i 14 godina zatvora.

Poslednji primer je slučaj Milana Živanovića, koji je 20. septembra pred Višim sudom u Beogradu oslobođen optužbi za učešće u paljenju zgrade ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu 21. februara 2008. godine. Mnogi su tada cinično prokomentarisali da je osoblju ambasade laknulo kada su saznali ko im je ukrao jaknu (Živanović je osuđen na godinu dana zatvora za krađu jakne i rukavica službenika ambasade).

8. Zato što klubovi finansiraju pojedine navijačke grupe

Rukovodstva dva najtrofejnija srpska fudbalska kluba se utrkuju izjavama o "obračunu s huliganima". U međuvremenu, Partizan pojedinim navijačkim grupama daje autobuse za gostovanja i ulaznice za utakmice.

Rukovodstvo FK Crvena zvezda je ustupilo navijačima prostorije sadašnjeg butika "Delije šop", gde se prodaju navijački rekviziti, i šank na severnoj tribini. Prihodima od tih poslova "Delije" delimično finansiraju svoje aktivnosti.

9. Zato što su podstrekivani na patriJotske aktivnosti

Navijači Partizana aktivno su učestvovali u paljenju Bajrakli džamije i ambasade SAD u Beogradu. Miloš Radisavljević Kimi, jedan od vođa "Grobara", uhapšen je nedavno u Skoplju po poternici zbog paljenja džamije 2004. godine i protiv njega se trenutno vodi proces.

Indikativno je da su u oba slučaja policija povlačila i ostavila ambasadu i džamiju na milost i nemilost huliganima. Ambasador SAD Kameron Manter je kasnije izjavio da je imao dokaze da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica lično odobrio napad i da ništa nije preduzeo kako bi bili uhapšeni odgovorni za paljenje američke ambasade.

10. Zato što je žandarm pretučen, a huligan Mišić predstavljen kao žrtva

Uroš Mišić, koji je 2007. godine napao žandarma Nebojšu Trajkovića na stadionu Crvene zvezde, dobio je smanjenje kazne sa 10 na pet i po godina zatvora. Njegove kolege huligani su u međuvremenu u javnosti vodile veliku kampanju "Pravda za Uroša", u kojoj je kao žrtva praktično prikazan Mišić, a ne žandarm Trajković koji zbog napada ima psihičke probleme.

Povezane vesti: Boban Stojanović: Država poklekla pred nasiljem Miletić: Država napravila koaliciju sa huliganima MUP zabranio održavanje Parade ponosa Policija mora da utvrdi ko je spremao nerede na gej paradi Podrška Paradi ponosa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.