Izvor: RTS, 09.Mar.2022, 17:28

Opljčkana kuća povratnika u opštini Istok

Kuća povratničke porodice Miška Pumpalovića u opštini Istok na KiM obijena je i opljačkana dok je bio na lečenju u centralnoj Srbiji.
Kancelarija za KiM saoštila je da se na meti albanskih ekstremista našla povratnička porodica Miška Pumpalovića čij je kuća u selu Kovrge u opštini Istok opljačkana.

Kako se navodi u saopštenju, slučaj se dogodio dok je Miško Pumpalović bio na lečenju u centralnoj Srbiji, a u utorak je po povratku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatekao obijenu kuću, iz koje su huligani odneli deo nameštaja, frižider, šporet, veš mašinu, alat i posuđe.
Porodicu Pumpalović obišao je predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević, koji im je preneo i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i direktora Petra Petkovića i istakao da će mu zajedničkim snagama pomoći da nadoknadi štetu.
U saopštenju se ističe, da je povratnička porodica Pumpalović više puta bila na meti napada albanskih vandala i da je Miškov brat Radoje šest puta napadnut poslednjih godina, sve sa ciljem da se Srbi ne osećaju bezbedno i oteraju sa svog kućnog praga.
Dodaje se da mu je Kancelarija za KiM pomogla da instalira video-nadzor, finansirala gradnju kapije i pomoćnog objekta, kako bi se Radoje osećao bezbednije.
Kancelarija ukazuje na to da su povratničke porodice Srba često na meti napada i o stepenu njihove ugroženosti govori i podatak da je stopa povratka Srba na KiM manja od dva odsto i najmanja na jednom postkonfliktnom području.
"Drastičan skok broja napada na Srbe i njihovu imovinu, kojih je do sada dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, jasno ukazuje da je na snazi antisrpska histerija, sinhronizovana sa izjavama političara iz Prištine, sa porukom da Srbi nisu dobrodošli na svojim vekovnim ognjištima", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi incident na KiM; napad na srpsku povratničku porodicu FOTO

Izvor: B92, 09.Mar.2022

Kuća srpske povratničke porodice u selu Kovrage u opštini Istok na Kosovu obijena je...Tom prilikom iz nje je ukraden deo nameštaja, frižider, šporet, veš-mašina, alat i posuđe, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju...Kako se navodi u saopštenju, incident se dogodio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.