Na kraju se cela Srbija raskopala. Svako mesto. A oni...?

Izvor: B92, 19.Maj.2021, 08:59

"Na kraju se cela Srbija raskopala. Svako mesto. A oni...?"

Beograd -- Veljko Odalović rekao je da je snimak sa lokacijama gde bi mogle biti grobnice srpskih vojnika na Košarama predat prošle godine prištinskim vlastima.

Predsednik Komisije za nestala lica dodao je i da Srbija mnogo odgovornije pristupa svemu tome, za razliku od druge strane.

On je rekao da je u ovom trenutku ukupan broj nestalih lica 1.639, od toga 570 lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

"Sve to što smo uradili je manje važno za one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su rešili probleme, ali za one koji još čekaju je to nešto šte je izuzetno važno i teško. Nema pokazane lokacije koja nije proverena, trenutno se nalazimo na lokaciji Kiževak. Naredne nedelje ćemo tu lokaciju završiti. Radili smo lokacije kod Batajnice, Perućac smo pretražili, prostor oko Medveđe", kaže Odalović.

"Mi imamo zahteve na koje za sada Priština ćuti. Jedna od najaktuelnijih informacija koje imamo su Košare. Dakle, dokument je njihov, to je nešto čime se oni hvale. Mi smo otišli na lokaciju i pokazali mesto, prištinske institucije sada treba da omoguće da radimo na toj lokaciji. Očekujemo da ćemo na toj lokaciji rešiti bar tri slučaja", rekao je Odalović.

Silvana Marinković godinama traga za svojim nestalim suprugom i, takođe, kaže da prištinske vlasti ne pokazuju dovoljno odgovornosti u ovom teškom slučaju.

"Nas muči što se na kraju cela Srbija iskopala, svako mesto je iskopano, a oni ne pokazuju interesovanje. Moj suprug je poslednji put viđen na putu Priština-Gnjilane. Bio je u kamionu, kada je zaustavljen. Sve institucije tamo su upoznate sa svim imenima i detaljima, ali se ništa nije uradilo", rekla je Silvana Marinković.

Komentarišući najnovije najave Prištine da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, Odalović kaže da je to samo pokušaj da se skrene pažnja sa mnogo važnijih tema, kao što je ova.

"Niti ima osnova, niti ima apsolutno bilo čega o čemu bi moglo da se razgovara. Oni pokušavaju da tim temama koje ne postoje, beže od ovoga. Ovaj snimak smo mi njima prošle godine predali. Ovde je jednostavno evidentna njihova nespremnost da se suoče sa zločinima koji su počinjeni. Nijedan proces se o ovome ne vodi u Prištini, zato smo mi država, a oni nisu. Srbija je vrlo odgovorno prišla radu na tim lokacijama, 970 tela Albanaca smo mi pronašli", rekao je Odalović.

Da podsetimo, Odalović je ranije govorio o snimku na kom se vide pripadnici tzv. OVK koji stoje na telima mrtvih vojnika na Košarama i kopaju raku u koju ih sahranjuju. Odalović je rekao da će Košare biti možda jedna od prvih lokacija na prostoru KiM za koju se sumnja da se na njoj nalaze grobnice nestalih, a koja će biti pretražena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.