Omaž Dobrici Eriću

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omaž Dobrici Eriću

Ove godine navršava se 60 godina od pojavljivanja prve zbirke pesama Dobrice Erića "Svet u suncokretu". U čast jubileja i u znak sećanja na pesnika, rođenog na današnji dan, objavljena je knjiga "Naša gošća godina". Nastala je u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije časopisa za decu "Poletarac".
"Avgust je žeženi, tada zemlja cela ispuca od suše kao dinja zrela", zapisao je o osmom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesecu, u svom kalendaru Dobrica Erić. Svaki mesec je krstio novim imenom jer je smatrao da oni treba da "zvuče naški i da se pamte lako i označe sve što se u njima važno događa".

Na nagovor Duška Radovića opisao ih je sve, od "mrazovca do svinjokolja", a tekstovi o njima izlazili su u časopisu "Poletarac".
Ljiljana Marinković kaže da nikada do sada nisu objavljeni kao knjiga, a zanimljivo je da budu tako sabrani jer su to tekstovi koji govore o godišnjim dobima, o svemu onome što se u prirodi dešava tokom jedne godine i o poslovima koje ljudi rade u skladu sa tim promenama u prirodi.
"Upravo ono što je Dobrica u svojim pesmama i drugim tekstovima čitavog života opisivao", ukazala je Marinkovićeva.
"Vrtešku godišnjih doba" satkanu od stihova i priča, sa dubokim razumevanjem prirode, prefinjeno i u skladu sa senzibilitetom pesnika, ilustrovala je Marica Kicušić.
"Mi ovu knjigu vidimo kao omaž jednom velikom pesniku Dobrici Eriću, ali istovremeno kao omaž jednom načinu života. Svi mi koji smo u dubokom kontaktu sa prirodom znamo kako taj život na selu izgleda, ali on se postepeno gubi i meni je drago da je u ovoj knjizi na neki način taj život opisan", kaže Marinkovićeva.
Mada pesnik govori o načinu života koji možda nove generacije nemaju priliku lično da iskuse, priroda je ipak svakom detetu bliska, tako da ova knjiga, iako je nastajala pre pedeset godina može privući današnjeg mladog čitaoca i biti mu zanimljiva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.