Ogromne razmere vršnjačkog nasilja u Srbiji (4): Dečak koji je izabrao smrt

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2017, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogromne razmere vršnjačkog nasilja u Srbiji (4): Dečak koji je izabrao smrt

Najpotresniji od svih slučajeva vršnjačkog nasilja ožalostio je celu zemlju 2011. godine. Četrnaestogodišnji Aleksa Janković ubio se skokom sa trećeg sprata, nakon svakodnevnog maltretiranja koje je trpeo u osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" u Nišu. Tada su zanemeli svi, i roditelji, i javnost i škola. Majka nesrećnog dečaka Dragana Janković i danas pita: "Da li je do toga moralo da dođe?"

Nasilje je trajalo oko godinu dana. Svakodnevno je dobijao batine, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u školi, tako i ispred nje. Među đacima je postojala parola: "Nisi nam drug ako ne biješ Jankovića". Kada su roditelji videli da škola ne reaguje, iako su više puta pokušali da razgovaraju sa nadležnima, prijavili su slučaj policiji. Zbog toga su naišli na oštru osudu direktorke škole koja je smatrala da je to narušilo ugled škole.

Dok su se odrasli prepucavali, dečak je tonuo sve više. Počeo je da mršavi, imao je noćne more, a psihijatar je konstatovao da ima posttraumatski stres, zbog čega je pio antidepresive. Ipak, nije pomoglo, jer je dečak odlučio da izvrši samoubistvo.

Nakon višegodišnje istrage, Viši sud je doneo odluku da je škola odgovorna za samoubistvo dečaka. Škola i direktorka Popović Ickovski kažnjeni su sa 500.000, odnosno 50.000 dinara, jer su, kako je navedeno, prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o prekršajima. Prema navodima presude, koju je potpisala sudija Tanja Bejatović Savić, škola i direktorka su "krivi jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu uopšte ili blagovremeno preuzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja". Naloženo je da škola roditeljima isplati 1,5 miliona dinara. Disciplinski nije odgovarao niko.

Ni bivše jugoslovenske republike nisu pošteđene problema sa sve surovijim učenicima. U Sarajevu je kao bomba 2015. godine odjeknula vest o samoubistvu četrnaestogodišnjeg Mahira Rakovca. On je skočio sa osmog sprata zgrade u kojoj je živeo, a pre skoka zapalio je ranac sa knjigama. Nakon tragičnog događaja, njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenić saznali su od Mahirovog druga da je dečak u školi trpeo teško nasilje od svojih školskih drugova. Silovan je oklagijom, vezivan je za radijator, tukli su ga... Nakon što je dečak skočio u smrt, veliki broj građana okupio se sa idejom da se uvedu strože kazne kako za nadležne u školama, tako i za učenike. Tužilaštvo u Sarajevu je ipak donelo odluku da u slučaju Rakovca nije bilo krivičnog dela.

U Zagrebu 2013. godine je dečak od 11 godina pretučen od strane svojih vršnjaka. Pretili su mu i svakodnevno ga maltretirali mesecima, a nasilje je prestalo kada je dečak konačno skupio hrabrost da se požali roditeljima.

Ove godine u Banjaluci sin policajca, stariji maloletnik, naneo je teške povrede četrnaestogodišnjaku u osnovnoj školi "Jovan Cvijić". Nesrećni dečak je prevezen kolima Hitne pomoći sa višestrukim prelomima. U bolnici je podvrgnut četvoročasovnoj operaciji.

Kesidi Trevan (15) iz Melburna je ove godine izvršila samoubistvo. Ona je ostavila potresnu oproštajnu poruku u kojoj je priznala da je grupa vršnjaka silovala i da je od tada trpela nasilje od svojih školskih drugova. Devojčica i njena mama su za protekle dve godine bar 20 puta bile u policiji zbog ovog slučaja, ali kako Kesidi iz straha od svojih napadača nije želela da da zvaničnu izjavu, slučaj je odbačen zbog nedostatka dokaza.

U Americi, u Los Anđelesu su Patriša Montes (15) i Erika Ejveri (16) udarale 16-godišnju devojčicu, šutirale je i prskale joj suzavac u lice, a zatim su je držale kako bi je Džejvon Vulfork (19) silovao. Snimak sa mobilnog telefona koji je napravio izvesni Lanel Singlton (18) prikazuje polugolu žrtvu u dvorištu kuće u Holivudu. Dok je Patriša i Erika tuku, muškarci gledaju, a jedan od njih kaže: "Ova devojčica im se baš ne sviđa." Na sudskom saslušanju emitovan je i snimak mučenja iste žrtve unutar kuće.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.